Curtea Constituțională a admis sesizările socialiștilor: Panglica Sf. Gheorghe poate fi purtată pe teritoriul țării

Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse de deputații socialiști, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, cu privire la Legea pentru modificarea Codului contravențional al R. Moldova, adoptată în lectura a doua în aprilie 2022, care se referă la interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”.

Mai exact, panglica „Sfântului Gheorghe” va putea fi purtată, atât timp cât nu promovează acțiunile de agresiune militară al crimelor de război sau crimelor împotriva umanității.

„Se declară neconstituțional textul și care pot fi confundate cu acestea din definiția activitate extremistă reglementată de art. 1 din Legea nr. 54 din 21 februarie 2023 privind contracararea activității extremiste.

Se recunosc constituționale art. 365 cu semnul 5 din Codul Contravențional și prevederile art.1 din Legea privind contracararea activității extremiste, care au fost introduse prin lege 102 din 14 aprilie 2022, cu excepția celor menționate în punctul doi din dizpozitiv, în măsura în care sunt aplicabile doar pentru faptele comise sau în scopul justificării acțiunilor de agresiune militară al crimelor de război sau crimelor împotriva umanității

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și se publică în Monitorul Oficial”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata