Curtea de Apel Chișinău a decis: Scoaterea „Șansă” din cursa electorală a fost ilegală

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, prin care a fost scos Partidul Șansă din campania electorală pentru alegerile locale generale, este ilegală, a constatat Curtea de Apel Chișinău.

Recent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul depus de partidul Șansă, care a contestat decizia Curții de Apel Chișinău în cauza împotriva deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) prin care a fost anulată înregistrarea la alegeri a candidaților partidului Șansă.

Amintim, Comisia pentru Situații Excepționale a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului Șansă, cu două zile înaintea scrutinului electoral. Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate privind atacurilor asupra Republicii Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din țara noastră.

Atunci, spune șeful SIS, că autoritățile Republicii Moldova au depistat și documentat oferirea, de către un partid politic care participa la alegerile locale din 5 noiembrie și controlat de Ilan Șor, a fondurilor financiare în proporții deosebit de mari de proveniență externă și utilizarea cestora de către concurentul electoral, contrar legislației. Suma s-ar ridica la circa un milliard de lei. Banii, spune Musteață, erau destinați coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțarea ilegală a campaniei electorale.

(Alexandru Musteață, directorul SIS)

„Toate aceste metode sunt implementate prin intermediul lui Ilan Șor, care a creat un grup criminal organizat care finanțează ilegal partide politice. Coruperea proceselor electorale are loc în toate localitățile din țară”.

Șeful SIS susține că grupul criminal organizat condus de Șor, pus la cale de Rusia, ar activa sub acoperirea mai multor proiecte politice, cu scopul de a deturna ordinea constituțională și de a pune în pericol securitatea statului.

 (Alexandru Musteață, directorul SIS)

„Avem documentate peste 160 de volume, dosare penale, dintre care 63 au fost trimise în judecată. Este foarte clar că Partidul Șansă reprezintă același grup criminal organizat, care continuă aceleași acțiuni în domeniul politic și electoral, care, anterior, au dus la excluderea repetată din cursa electorală a candidaților înaintați la acel moment de Partidul Șor și, ulterior, declararea neconstituțională a formațiunii politice”.

Într-o reacție pe rețelele sociale, cei de la Partidul Șansa au declarat că speră „că instanța va da dovadă de mai mult curaj și o examinare mai obiectivă a speței în strictă conformitate cu normele constituționale și cu respectarea principiilor statului de drept și a democrației”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata