De Ziua Independenței, mii de argentinieni au protestat împotriva FMI

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Buenos Aires: sărbătorirea Zilei Independenței s-a soldat și cu proteste împotriva acțiunilor guvernului, în fața crizei socio-economice din țară. Partidele de stânga, sindicatele și organizațiile sociale s-au adunat în Plaza de Mayo pentru a cere o grevă generală și încetarea plăților conform acordului cu Fondul Monetar Internațional, pe fondul inflației în creștere și instabilitate economică.

Există temeri în țară despre negocieri privind datoria de 45 de miliarde de dolari cu FMI, în timp ce inflația din țară este deja la 30% și, potrivit analiștilor, ar putea ajunge la 70%, pe lângă deficitul și creșterea dolarului pe baza oficială și piețele negre.

(Gabriel Solano, deputat)

„Împrumutul este imposibil de plătit și asta devine din ce în ce mai clar. Toate eforturile de a ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internațional au exacerbat criza. Dacă în martie eram într-o stare proastă, acum suntem mult mai rău. Poporul argentinian are dreptul să știe cine ne-a implicat în aceste datorii, cine a beneficiat de ele și pentru ce interese”.

(Juan Carlos Giordano, deputat)

„Este un pact colonial de dependență și jaf. Trebuie să rupem legăturile cu FMI, să oprim toate plățile datoriei externe pentru a putea investi în locuri de muncă, salarii, îngrijire medicală și educație – de asta avem nevoie”.

În timp ce cei de stânga protestau în Plaza de Mayo, un mic grup a reușit să ajungă la Casa Guvernului, unde și-au organizat propria demonstrație de protest, bătând în vase și cântând imnul național.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata