Decis! Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni în Elveția, pe 16 iunie

O întâlnire personală a președinților Rusiei și Statelor Unite va avea loc pe 16 iunie, la Geneva, în Elveția, anunță în comun Kremlinul și Casa Albă. Detaliile summitului nu au fost încă discutate – dacă acestea vor fi discuții față în față și cât vor dura. Moscova și Washington sunt foarte vagi în legătură cu agenda reuniunii, menționând doar „problemele generale ale relațiilor bilaterale și problemele globale”.

 (Jen Psaki, purtător de cuvânt al Casei Albe)

„Scopul și sarcina unei astfel de întâlniri este de a stabili relații mai stabile și previzibile cu Rusia. Însă acest lucru nu înseamnă că vom renunța la chestiuni despre care avem îngrijorări cu privire la modul în care am acționat în ultimele săptămâni. Pe de o parte am trimis o invitație la o întâlnire, dar, în același timp, am impus sancțiuni pentru acțiunile pe care le considerăm inacceptabile”.

La acordul privind întâlnirea celor doi a fost ajuns la 19 mai, în cadrul Consiliului Arctic din Islanda, când șefii agențiilor de afaceri externe, Sergey Lavrov și Anthony Blinken s-au întâlnit. Deja luni, chiar la Geneva, problemele de securitate ale viitoarei întâlniri au fost discutate de secretarul Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrushev și de consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan.

Aceasta va fi prima întâlnire față în față a celor doi lideri în starea lor actuală. Acum zece ani, când Biden era vicepreședinte, a zburat la Moscova, unde s-a întâlnit cu Putin, care era prim-ministru.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata