Declarație: Cu PAS la putere, procentul oamenilor care susțin integrarea europeană este mai mic decât pe timpul guvernării comuniste

Ex-Premierul țării, Ion Chicu, a declarat în cadrul emisiunii Morari.live din această săptămână, că în perioada actuală, populația Republicii Moldova este mai divizată ca niciodată, iar ideea integrării țării în Uniunea Europeană nu unește cetățenii. Ba mai mult, în perioada aflării la putere a cabinetului de miniștri condus de Natalia Gavrilița, procentul oamenilor care susțin integrarea europeană este unul mai mic decât pe timpul guvernării comuniste.

„Eu nu am zadar am spus că foarte multe depind de guvernare. În general, efortul întregii societăți și nu doar a partidului de guvernământ. Dar de ce depinde foarte mult de guvernare? Pentru că noi avem deja sentimentul ăsta de deja vu, noi doar am avut o susținere enormă în perioada istoriei de succes, când tot eram cu lozinci pro-europene, aveam această susținere cu vizite la nivel înalt la Chișinău. Ce s-a întâmplat? O guvernare care s-a poziționat ca guvernare pro-europeană a adus situația la ceea că procentul susținătorilor integrării europene era mai mic decât pe timpul guvernării comuniste”, a declarat Ion Chicu.

De cealaltă parte, dezbinarea și lipsa de unitate a moldovenilor provoacă tot mai multe plecări a cetățenilor peste hotarele țării, iar cei mai afectați ajung să fie tinerii care emigrează în speranța de a găsi condiții mai bune.

La același subiect, fostul premier Chiril Gaburici a declarat că toată populația ar trebui să pună umărul la realizarea pasului de integrare în familia europeană, inclusiv tinerii, însă în momentul când oamenii nu sunt ghidați corect și nu văd pașii ce urmează a fi întreprinși, aceștia ar căuta speranța în alte părți ale lumii.

„Cei tineri au mai mari posibilități de a pleca și cei tineri sunt cei care caută o viață mai bună(…) Cei care pleacă, ei caută condiții mai bune. Noi vorbim aici despre integrare europeană, deci, o echipă întreagă ar trebui să-și facă un plan foarte detaliat astfel ca toată lumea, toată populația să înțeleagă ce avem de făcut. E o responsabilitate a tuturor și nu doar a guvernului. În momentul când noi înțelegem ce avem de făcut, fie asta 1 an, fie 10 ani, noi o să depunem efortul fiecare acolo unde este pentru a obține sau a ajunge acolo unde ne-am pus drept scop. Atunci când oamenii nu văd acești pași care urmează să fie făcuți, ei caută speranța în altă parte. Asta cumva îi face să plece”, a punctat Chiril Gaburici.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata