Deputat PAS: „În Republica Moldova nu există pericolul unei crize alimentare de proporții”

În Republica Moldova nu există pericolul unei crize alimentare de proporții. Asigurările sunt date de președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea. Potrivit deputatului, decizia autorităților de a interzice exportul de grâu asigură consumul intern al țării pentru o perioadă de 300 de zile. În același timp, opoziția parlamentară spune că interdicția de a exporta grâu scade dramatic veniturilor agricultorilor, care nu mai dispun de surse financiare pentru a-și cultiva câmpurile.

Blocarea porturilor ucrainene și imposibilitatea Ucrainei de a exporta cereale, amenință declanșarea unei crize alimentare la nivel global. Totuși, autoritățile de la Chișinău dau asigurări că în Republica Moldova nu vor lipsi produsele alimentare.

 (Vladimir Bolea, deputat PAS)

„Din luna martie am oprit exporturile de grâu și de făină de grâu. Rezervele de grâu sunt în jur de 250 de mii de tone, ceea ce ne-ar permite să acoperim 300 de zile de consum intern. În plus, chiar dacă în unele regiuni va fi o roadă mai slabă, roadă de grâu vom avea, de aceea noi nu vedem niciun pericol că nu vom avea pâine sau nu vom avea produsele necesare pentru a trăi”.

Decizia autorităților de a interzice exporturile de grâu lovește puternic agricultorii, spun reprezentanții opoziției. Potrivit lor, statul ar trebui să procure grâul de la agricultori pentru a împiedica falimentarea acestora.

(Radu Mudreac, deputat BCS)

„În contextul prețurilor pe care le avem la motorină, piese de schimb, uleiuri, este clar că prețul la cereale va fi mult mai mare decât anul trecut. Agricultorii sunt nevoiți să investească acum de 2-3 ori mai mult în procesul agricol. Interdicția de export a grâului este bună pentru securitatea alimentară, dar nu este atât de bună pentru agricultori”.

Potrivit deciziei autorităților, acciza la motorină pentru agricultori este compensată în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă, în cuantum de până la 100 mii de lei anual per beneficiar.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata