Deputații din Găgăuzia, nemulțumiți de faptul că li se va tăia din buget

Deputații Adunării Populare de la Comrat au aprobat o rezoluție prin care solicită Parlamentului de la Chișinău să fie retras proiectul de lege al PAS prin care autonomia Găgăuză rămâne fără  jumătate de miliard de lei în următorii 5 ani. Aleșii din Găgăuzia au invitat la Comrat reprezentanții autorităților centrale de la Chișinău pentru a discuta situația creată și au decis să se adreseze misiunilor diplomatice pentru a aduce la cunoștință modul în care puterea centrală se comportă în raport cu UTA Găgăuzia.

Se întâmplă după ce, săptămâna trecută, PAS anunță că va tăia din bugetul autonomiei. Inițiativa legislativă aparține deputatului PAS, Radu Marian.

(Radu Marian, deputat PAS)

„Astăzi înregistrez un proiect de lege care va aduce multă corectitudine între relația dintre bugetul public național și bugetul autonomiei găgăuze. Amintesc că bugetul unității teritoriale administrative gagăuze se formează din impozitul pe venit al persoanelor juridice colectate pe teritoriul autonomiei, taxa pe valoare adăugată la mărfurile de produse și serviciile prestate și accizele la mărfurile producția supusă accizelor fabricate pe teritoriul unității autonome”.

Potrivit lui Marian, Găgăuzia se bucură de o autonomie bugetară și i se rambursează TVA de la bugetul de stat, dacă e mai mare la procurări decât la livrări, când e vorba de investiții capitale.

(Radu Marian, deputat PAS)

„În mod neclar, contrar principiilor autonomiei locale, restituirea TVA din UTAG se face din contul bugetului de stat. Avem o situație în care se încasează TVA, dar aceste resurse nu participă la restituirea TVA. Această prevedere a fost introdusă în 2004. Or, bugetul central a pierdut 640 milioane de lei din rambursarea TVA în ultimii cinci ani”.

Deputat al Adunării Populare din Găgăuzia, Alexandr Tarnavschii, spunea anterior că UTA Găgăuzia este singura regiune din Republica Moldova, în bugetul căreia rămân integral deduceri din impozitele naționale – TVA, impozit pe venit de la persoane juridice și accize provenite de la contribuabilii Găgăuziei. De astfel de priorități nu beneficiază nici Chișinăul și nici orașul Bălți.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata