Deși n-a fost prezent la nicio ședință a Parlamentului, Ilan Șor a primit salariu și indemnizații timp de jumătate de an, adică peste 20.000 de lei pe lună

Deși n-a fost prezent la nicio ședință a Parlamentului, Ilan Șor a primit salariu și indemnizații timp de jumătate de an, adică peste 20.000 de lei pe lună. Cel puțin asta reiese din informațiile pe care le-a primit redacția noastră de la Parlament, în urma unei adresări pe care am solicitat-o în acest sens.

Astfel, începând cu 1 ianuarie, 2020, în temeiul avizului Comisiei juridice pentru numiri și imunități, prin Dispoziția Președintelui Parlamentului 4 februarie, 2020, deputatului Ilan Șor, i-au fost suspendate toate plățile salariale, inclusiv indemnizațiile și compensațiile.

Totodată, suma alocată din bugetul de stat pentru salariul de bază al unui deputat, membru al comisiei permanente, constituie 18130 lei.

De asemenea, pentru exercitarea eficientă a mandatului, deputatul beneficiază, în temeiul Legii nr. 39-XIII din 7 aprilie 1994 despre statutul deputatului în Parlament, de următoarele garanții:

  • transport de serviciu sau indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport în mărime de 6500 de lei.
  • apartament de serviciu, în cazul lipsei spațiului locativ în municipiul Chişinău, sau, în cazul neasigurării cu apartament de serviciu, de indemnizație lunară neimpozabilă pentru închirierea spațiului locativ  în mărime de:

–        3300 lei pentru o familie din 1-2 persoane;

–        4840 lei pentru o familie din 3 persoane;

–        6600 lei pentru o familie din 4 și mai multe persoane.

Ilan Șor a devenit deputat pe în 2019, pe listele partidului cu același nume, în urma alegerilor parlamentare ordinare din 24 februarie. La mijlocul lui iunie, în același an, Ilan Șor a fugit din țară în Israel, unde s-ar afla și acum. El a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare, însă Curtea de Apel de la Cahul tergiversează procesul.

Aseară, la emisiunea Puterea a Patra, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că Ilan Șor nu este anunțat în căutare internațională, ca urmare a unui răspuns negativ în acest sens al Interpol. Stoianoglo spune că Ilan Șor nu va beneficia de imunitate parlamentară nici în actualul Legislativ și, în cazul în care instanța va veni cu o sentință definitivă, va încerca să o remită autorităților competente din Israel.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata