Din 20 august, copiii care dețin cetățenie română și care au împlinit 16 ani pot călători în străinătate fără să fie însoțiți de un adult

Copiii cu vârsta între 16 și 18 ani, care dețin cetățenie română, scapă, în curând, de obligația de a fi însoțiți de un adult atunci când călătoresc în străinătate. Totuși, ei au nevoie, pentru ieșirea din țară, de acordul părinților ori al reprezentanților legali, scrie avocatnet.ro.

Legea prevede, ca excepție de la regulile actuale, ca cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani să poată călători în străinătate neînsoțiți, însă numai cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. Noua lege intră în vigoare pe 20 august 2023.

Până acum, Legea privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate stabilea că cetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți și, de asemenea, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. Practic, prin această modificare se reduce vârsta de la care copiii pot circula peste granițe neînsoțiți – de la 18 ani la 16 ani.

”Prin excepție (…), cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede noul act normativ.

Acordul părinților sau al reprezentanților legali se poate demonstra cu ajutorul unei declarații notariale. Mai exact, polițiștii de frontieră permit ieșirea din România în baza unui document de călătorie individual sau al unei cărți de identitate și în baza unei declarații notariale a ambilor părinți sau a unuia dintre părinți. Totodată, sunt detaliate și motivele pentru care copiii care au împlinit 16 ani pot călători neînsoțiți.

”Prin excepție (…), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, scrie în documentul citat.

Această schimbare aliniază legislația din România cu cea întâlnită în multe state europene și permite copiiilor care au împlinit 16 ani, în special celor ce studiază în străinătate sau care au părinți acolo, să călătorească mai ușor peste granițele României.

Argumentul principal adus în favoarea acestei măsuri este maturitatea la care ajunge un tânăr ce a împlinit vârsta de 16 ani, lucru prezumat, atunci când vine vorba despre responsabilități fiscale sau de răspunderea penală, printre altele, de mai multe acte normative.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata