Domnica Manole, de ziua Constituției: „Vreau să cred că în Republica Moldova, stat democratic bazat pe preeminența dreptului, drepturile fundamentale sunt garantate în mod efectiv de către autoritățile acestuia”

Astăzi, marcăm cea de-a 27-a aniversare a Constituției Republicii Moldova. Cu acest prilej, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a venit cu un mesaj.

„Concepută să fie actul nostru politic preeminent, elaborarea Constituției nu a reprezentat o activitate de legiferare obișnuită. Adoptarea Constituției noastre a fost produsul unor circumstanțe istorice și a presupus evaluarea dezideratelor generale ale societății din Republica Moldova de la acel moment. Societatea de atunci a optat pentru consolidarea statului de drept, pentru garantarea demnității umane, pentru protecția drepturilor fundamentale și pentru fortificarea democrației. Opțiunea constituantei influențează în mod fundamental ordinea socială de astăzi. Paginii scrise atunci de constituantă li se adaugă hotărârile Curții Constituționale pronunțate de-a lungul timpului. Ele fac corp comun cu Constituția și sunt inseparabile de aceasta. Iată de ce, o celebrare a Constituției presupune și o celebrare a activității jurisdicționale a Curții, fără de care prima ar constitui o simplă declarație, fără un efect util.

În această zi, îmi doresc să ajungem să putem afirma, fără nicio rezervă, că în Republica Moldova, stat democratic bazat pe preeminența dreptului, drepturile fundamentale sunt garantate în mod efectiv de către autoritățile acestuia, așa cum o prescrie Constituția”, se arată în mesajul transmis de Domnica Manole.

Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie, 1994, şi a intrat în vigoare la 27 august, același an.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata