Majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale și ale angajaților din secretariatul instituției este justificată prin creșterea volumului de muncă. Președinta Înaltei Instanțe, Domnica Manole spune că, în ultimii ani, a crescut considerabil numărul sesizărilor depuse la Curtea Constituțională, însă numărul personalului din cadrul instituției a rămas neschimbat. Potrivit președintei CCM, pentru a crește atractivitatea locurilor de muncă la Curte, majorarea salariilor este un imperativ, scrie realitatea.md.
Președinta Curții Constituționale spune că, în ultima perioadă, a crescut enorm volumul de muncă pentru angajații Curții, în condițiile în care tot mai multe instituții nemulțumite, solicită Înalte Instanțe verificarea constituționalității unor legi.
„Volumul de activitatea al Curții este în creștere, este în creștere numărul deciziilor de inadmisibilitate. Dacă în anul 2015 au fost pronunțate 12 decizii de inadmisibilitate, atunci în anul 2021 au fost pronunțate 175. Cu referire la numărul sesizărilor, dacă în anul 2020 au fost înregistrate 227 de sesizări, în 2021 au fost înregistrate 293 de sesizări. Este în creștere și numărul sesizărilor transferate pentru anul următor. Cu toate acestea, Curtea trebuie să facă față volumului de muncă, având același număr de unități de personal, aprobat cu mai mulți ani în urmă”, a declarat Domnica Manole.
Președinta CCM a menționat că plenul Curții activează în condiții deficitare, întrucât mandatul unui judecător al Curții rămâne vacant. Din cei 6 judecători constituționali, doar 5 fotolii sunt ocupate. În plus, Domnica Manole spune că pentru a atrage specialiști să lucreze la Curte este necesară majorarea lefurilor.
„ Având în vedere caracterul complex al sesizărilor și volumul activității Curții care crește în mod constant, pentru creșterea calității procesului de control al constituționalității este necesară majorarea personalului de specialitate din cadrul secretariatului Curții Constituționale, majorarea numărului asistenților judiciari. Acestui obiectiv i se poate da efectivitate prin consolidarea statutului legal al asistentului judiciar în cadrul Curții Constituționale, în vederea modificării clasei de salarizare și a coeficientului de salarizare a acestuia”, a spus președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.
Odată cu aprobarea de către Parlament a legilor bugetului de stat pentru anul 2022, a fost majorat și salariul judecătorilor Curții Constituționale. Astfel, în 2022 lefurile magistraților CCM cresc cu 34%, adică până la suma de 60 de mii de lei pe lună.