Donald Trump, tot mai aproape să devină candidatul Republicanilor la funcția de președinte al SUA

În timp ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, întorcea cotlete de porc în faţa camerelor de filmat la Târgul Statului Iowa, sâmbătă, un avion a apărut pe cerul albastru. Era avionul privat Boeing 757 al lui Donald Trump, care a survolat târgul, iar mii de oameni care s-au uitat în sus au luat-o razna, aplaudându-l pe fostul preşedinte republican, relatează Reuters, citat de news.ro.

O oră mai târziu, Trump a sosit într-o caravană de la aeroportul din apropiere, din Des Moines, la o recepţie rock-star, furând atenţia de la DeSantis şi reducându-şi cel mai apropiat rival pentru nominalizarea republicană la preşedinţie la un personaj secundar, şa unul dintre cele mai mari evenimente din calendarul politic din Statele Unite.

A fost un moment care a descris starea cursei republicane pentru nominalizarea prezidenţială din 2024: Trump este cu mult înainte în sondajele naţionale, eclipsându-l pe guvernatorul Floridei şi pe restul candidaţilor, care până acum nu au avut nicio idee despre cum să reducă acest decalaj.

Târgul de Stat din Iowa este o necesitate politică pentru candidaţii care aspiră la preşedinţie din statul Midwest, care dă startul cursei de nominalizare a candidatului republican, în ianuarie.

Dar, având în vedere că Trump îl devansează pe DeSantis cu 34 de puncte procentuale în rândul alegătorilor republicani probabili în alegerile primare, într-un sondaj Reuters/Ipsos din 3 august, iar restul candidaţilor lâncezind cu procente de o singură cifră, târgul din acest an a avut mai degrabă aerul unei încoronări decât al unui concurs de frumuseţe.

În ciuda problemelor juridice ale lui Trump, care a fost inculpat de trei ori în acest an şi ar putea fi pus sub acuzare a patra oară în Georgia săptămâna aceasta, el deţine unul dintre cele mai mari avansuri în alegerile primare din istoria electorală a SUA.

Niciun candidat din istoria modernă care a avut un avantaj atât de mare în alegerile primare nu a pierdut nominalizarea.

Între timp, DeSantis a suferit două schimbări de personal în ultimele trei săptămâni şi s-a scufundat în sondaje în timp ce încearcă cu disperare să-şi recalibreze campania.

În timp ce Trump mergea de la cortul cu cotlete de porc la barul Steer N’Stein pentru a ţine un discurs, cu un grup de suporteri care scandau: ”Te iubim, Trump!”, un reporter l-a întrebat despre DeSantis.

„Se descurcă foarte, foarte prost la sondaje. Chiar ar trebui să părăsească cursa”, a spus Trump.

Sarah Longwell, un strateg republican care se opune nominalizării lui Trump, a organizat focus grupuri cu alegătorii republicani tot anul.

În ultimele două pe care le-a ţinut, în ultimele două săptămâni, nici măcar o persoană nu a menţionat DeSantis.

Când a fost întrebat direct despre guvernatorul Floridei în cadrul recentelor focus grupuri, un alegător l-a numit ”şmecher”. Un altul l-a respins drept ”un alt politician obişnuit”. Un al treilea a spus că face parte din ”statul profund”, un termen folosit adesea de teoreticienii conspiraţiei pentru a se referi la oamenii din guvern despre care cred că lucrează clandestin pentru a manipula politica naţională.

”DeSantis este într-o spirală a morţii”, a spus Longwell.

Bryan Griffin, purtătorul de cuvânt al DeSantis, a declarat pentru Reuters că competiţia republicană a fost între Trump şi DeSantis, care ”este singurul candidat din cursă care poate să-l învingă pe Joe Biden şi să implementeze agenda de care avem nevoie pentru a inversa declinul acestei ţări şi a reînvia viitorul acesteia”.

Scăderea avansului lui Trump

În ceea ce priveşte restul câmpului republican, a spus Longwell, este greu de înţeles cum ar putea vreunul dintre ei să-l prindă pe Trump.

Există o marjă îngustă pentru ca cineva să-l învingă pe fostul preşedinte, ”dar trebuie să genereze entuziasm şi să ajungă pe primul loc sau pe al doilea în Iowa pentru a face din ea o cursă cu două persoane şi a convinge oamenii că sunt potriviţi să fie aleşi”, a spus ea.

La târgul de stat, acea luptă neîntreruptă de a-l ajunge din urmă pe Trump a fost evidenţiată în mijlocul căldurii de 90 de grade Fahrenheit (32 Celsius), cotlete de porc pe băţ, Twinkies prăjite şi umplute cu cremă, cord dogs şi un element de bază al evenimentului: o vacă în mărime naturală sculptată din unt.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata