Doru Petruți: „Există o ruptură între agenda externă și cea internă. Numărul pesimiștilor atinge un nou record”

În Republica Moldova există o ruptură între realizările interne ale actualei guvernări și agenda externă, fiind și domeniul în care oamenii văd că există un plan și un traseu și chiar apreciază. În schimb, există o ruptură foarte mare între prestație și agenda internă ce ține nemijlocit de problemele oamenilor din Moldova. Cel puțin asta spun datele ultimului barometru de opinie prezentat de compania IMAS, date care au fost descifrate și explicate de către directorul executiv al acestei companiei sociologice, Doru Petruți, în cadrul emisiunii Morari.live, difuzată joi la ora 21:00 la postul de televiziune N4.

„Agenda externă nu va fi niciodată un element pe baza căruia să aduni puncte. Ele conturează, vin ca un bonus, ca ceva suplimentar și adaugă emoție, mândrie, că te simți reprezentat, că avem un președinte primit de cancelariile externe. Oamenii apreciază că la noi vin alți președinți și ne acordă sprijin, cel puțin la nivel declarativ, doar că pe partea aceasta, oamenii nu simt încă beneficii.”, a explicat Doru Petruți.

Sociologul a mai adăugat că după emoția obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat la UE, deja percepțiile oamenilor au început să se schimbe, iar un statut real de membru al UE va fi peste 10 sau 20 de ani, iar 20% din respondenți în general cred că niciodată țara noastră nu va obține acest statut.

„Ruptura între prestația externă versus prestația internă este o falie teribilă, iar responsabilitățile încep cu doamna președinte și se termină cu ultimul oficial. Și asta pentru că toți văd că doamna președinte stă la adăpostul unei agende externe, care cât de cât poate obține puncte. Majoritatea oamenilor nu înțeleg care sunt prerogativele și acest joc instituțional, dar indiferent de asta, ei așteaptă o mult mai multă implicare a președintelui pe agenda cu probleme interne.”, a punctat directorul IMAS.

Petruți a mai declarat că societatea a transmis astfel de semnale încă foarte multe luni în urmă, când solicitau președintelui Maia Sandu să se implice în negocierea contractului cu Gazprom. Expertul în sociologie a atras atenția că numărul de pesimiști este din nou un record, 48% din moldoveni nu văd în termeni buni nici măcar viitorul și începe să nu se mai vadă lumina de la capătul tunelului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata