Dragalin: „Moldova este înaintea SUA: pentru că are un președinte-femeie”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin consideră că Republica Moldova stă mai bine decât SUA la capitolul egalitatea de gen, întrucât în țara noastră există mai multe femei în poziții de conducere. Totuși, Veronica Dragalin a declarat că atunci când a venit la cârma PA s-a confruntat cu prejudecăți din cauză că este femeie.

Șefa Procuraturii Anticorupție a oferit un interviu pentru NewsMaker în cadrul căruia, printre altele, a vorbit și despre feminism. Veronica Dragalin a fost întrebată dacă s-a confruntat cu sexism și stereotipuri atunci când a venit din SUA în Moldova.

„Eu cred că, de fapt, aici Moldova este înaintea SUA: pentru că are un președinte-femeie. În SUA asta încă nu s-a întâmplat. Când vorbim despre egalitatea dintre bărbați și femei, noi aici suntem destul de avansați. Și în momentul în care am ajuns aici, noi o aveam pe dna președintă, dna premier, ministra de Interne, ministra Justiției acum. Atunci când vorbim de oportunități pentru femei în SUA în comparație cu R. Moldova, eu cred că aici de fapt Moldova a ajuns mai departe decât SUA”, a spus șefa PA.

Întrebată dacă este feministă, Dragalin a spus: „Da, clar!”

Procurorul șef anticorupție a relatat că, înainte de a fi venit în Moldova, a simțit un fel de subestimare anume pentru că este femeie.

Eu cred că foarte multe persoane din Moldova, atunci când am ajuns în această funcție, au tras anumite concluzii despre mine ca persoană. Și au presupus greșit anumite lucruri despre mine pentru că sunt femeie și nu bărbat. Pentru că eu de exemplu nu ridic vocea…”, a adăugat ea.

La precizarea că în scandaloasa înregistrare audio, scursă în presă, în care își avertizează subalternii corupți, pare că a strigat, Dragalin a declarat că nu consideră că a ridicat tonul.

„Nu cred că am strigat. Dacă aveți ocazia să vorbiți cu procurorii anticorupție, aceștia vă pot povesti cum vorbeau alți șefi, ce fel de cuvinte foloseau alți șefi – bărbați, ce înseamnă când strigi. În opinia mea, colectivul anticorupție nu a fost intimidat de prezența mea”, a spus aceasta.

Șefa PA a menționat că a auzit în spațiul public multe comentarii și cuvinte lipsite de respect la adresa sa, care nu ar fi folosite față de un bărbat.

Eu nu am Telegram și nu citesc ce scrie acolo, dar uneori aud comentariile de acolo. Și vreau să spun că mulți dintre cei care critică anonim, fără curaj, pe Telegram, folosesc un limbaj care demonstrează lipsă de respect față de femei. Cuvinte de genul că aș vorbi „isteric”, anumite cuvinte care nu ar fi folosite față de un bărbat. Și este un atac asupra unei femei care este într-o poziție de autoritate. Pentru mine demonstrează că au un mod de gândire foarte închis. Am observat asta nu doar în criticile de pe Telegram, dar și la așa-numiți experți auto-intitulați, care merg să comenteze în emisiuni. Dacă am fi atenți la limbajul pe care îl folosesc, cred că ați vedea foarte bine atitudinea față de femei”, a menționat ea.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata