Dumitru Alaiba vrea anularea regimului „duty-free” în Moldova: „Toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, vrea anularea regimului „duty-free” în Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale. Într-o postare pe o rețea de socializare, legiuitorul menționează că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili.

Potrivit lui, doar în primele 6 luni a anului 2022 regimul duty-free ar fi beneficiat de scutiri fiscale (taxe vamale, accize, TVA) în sumă de peste 1 miliard de lei.

„Adică, cel puțin 2 miliarde anual. În anii pre-pandemici această cifră creștea și sub 4 miliarde anual. Nici un alt regim nu beneficiază de asemenea facilități. Aceste privilegii fiscale nu sunt deloc echitabile. Este important ca statul să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor. Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sunt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane (cei care călătoresc) este efectiv scutită de taxe. Cu toate acestea, nici măcar prețurile nu sunt vizibil mai joase”, a scris Dumitru Alaiba.

Mai mult, acesta a dezvăluit că regimul duty-free ar fi fost în trecut o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool, iar guvernările precedente, în special în perioada 2016-2019 s-au ocupat cu extinderea permanentă a acestui regim.

„Au permis instalarea duty-free la posturile interne la intrare în regiunea transnistreană, au permis instalarea magazinelor duty-free la intrare în țară, chiar au avut intenția să instaleze benzinării în regim duty free. Nici guvernul Dodon nu a fost mai breaz. În plină pandemie, în martie 2020, ei introduceau o următoare facilitate pentru duty-free. Noi, spre deosebire de ei, am avut totdeauna obiectivul să eliminăm aceste scheme și privilegii”, a adăugat deputatul PAS.
În context, acesta se arată convins că prezentul proiect de lege va fi votat în această toamnă, iar după intrarea în vigoare, regimul duty free nu va exista în Moldova decât până la expirarea actualelor licențe.

„Considerând că misiunea statului este să asigure un tratament cât mai echitabil și condiții egale tuturor agenților economici, acest proiect de lege propune anularea regimului duty-free pe întreg teritoriul Republicii Moldova, lucru care va asigura și venituri suplimentare la buget într-o perioadă cu provocări economice. Important de notat. De la eliminarea acestui regim nu vor dispare însăși magazinele din zona de aeroport, de exemplu. Acestea vor putea fi amplasate în continuare, însă vor trebui să achite toate taxele așa cum o fac alte puncte comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova”, a conchis Alaiba.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata