După 16 luni de criză, Belgia are un prim-ministru

La șaisprezece luni de la alegeri, Belgia are un nou prim-ministru, Alexander De Croo, un liberal flamand, în fruntea unei coaliții formate din șapte partide, retrogradând opoziția de naționaliștii majoritari din Flandra.

Rezultatul negocierilor pune capăt unei crize politice de 493 de zile de la alegerile legislative din 26 mai, 2019. Marcate de o progresie a extremelor și a ecologiștilor, aceste alegeri au fragmentat și mai mult peisajul politic și au complicat semnificativ constituirea unei majorități în jurul partidelor tradiționale.

Prezența unui flamand în fruntea guvernului, o premieră din 2011, compensează faptul că acest nou guvern este minoritar în cadrul grupului de deputați vorbitori de olandeză.

Alegerea lui De Croo, care trebuie formalizată în fața regelui Philippe, a fost confirmată de președintele Paul Magnette, responsabil cu acesta de a conduce negocierile dintre părți. Belgia stă cam rău la capitolul Covid-19 – aproape 120.000 de cazuri de infectare și peste 10.000 de decese.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata