Durleșteanu: „Contractul cu Gazprom trebuie renegociat cât încă nu e târziu”

Republica Moldova trece, alături de țările din regiune, printr-un stres strategic ce i-a afectat atât puțina bunăstare ce oferea cetățenilor săi, cât și liniștea ce îi asigura liniștea necesară reformelor atât de necesare. Cu toate că Dumnezeu, dar mai ales Ucraina, ne-au ferit de război nu a reușit să ne ferească de problemele folosirii gazelor de către Rusia ca armă de război care riscă să devină letală pentru Moldova, dacă nu va fi corect administrată, susține Mariana Durleșteanu.
„Citind contractul actual, dar și pe cel inițial, este clar că acest acord trebuie renegociat înainte de a se transforma într-o acțiune perturbatoare cu capabilități distructive ce vor dezvolta și mai mult vulnerabilitățile noastre, inclusiv revolte sociale, care pot deturna linia de politică actuală. Renegocierea contractului cu Gazprom este prevăzută în contract și poate avea loc până în luna septembrie”, spune fostul candidat la funcția de prim-ministru.
Condițiile contractului din 20 octombrie, 2021, semnat de către Moldovagag si Gazprom prevăd următoarele:
Pct.1. Termenii de valabilitate a contractului sunt extinși pana in 30 septembrie 2026. Întrebare- ce facem cu Pachetul 3 Energetic din Acordul de Asociere cu UE? Ce va face Moldovagaz privind sursele alternative de furnizare a gazului in RM?
Guvernul prin intermediul Energocom a lansat licitația pentru achiziția de gaze utilizând mijloacele alocate din împrumutul oferit de BERD. Probabil aceste cantități de gaze vor fi stocate ca rezerva pentru perioadele când consumul depășește volumele agreate cu Gazprom sau in caz de deconectare a livrărilor din FR.
Pct.3 prevede cantitățile de gaz lunar pe care Gazprom le va livra si Moldovagaz le va primi si achita. Aici, se prevede ca daca Tiraspoltransgas va semna un acord cu Moldovgaz privind livrarea cantității de gas de 2062 mln. Metri cubi, atunci Gazprom va livra către Moldovagaz, iar Moldovagaz va primi si achita livrarea acestei cantități de gaz. Concluzia- juridic Moldovagaz si-a asumat obligațiunea de a achita gazul livrat către Tirapoltransgaz, in caz de arbitraj entitatea legala va fi Moldovagaz. Deci, Tiraspoltransgaz nu are obligațiuni financiare către Gazprom.
Pct.5 Prevede modalitatea de rezervarea suplimentara a cantităților de gaze lunar si zilnic, precum si costurile pentru rezervare care sunt de 46$/1000 m3 (pentru punctele de intrare si ieșire din sistemul Ukrainean) si 13,8 $/1000m3 (pentru punctele de ieșire din sistemul Ukrainean). Aceste costuri sunt fixate pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 decembrie 2024. Întrebare- care este suma achitata de către Moldovagaz in aceasta iarna 2021- 2022 si daca aceste cheltuieli au fost incluse in tarif de către ANRE.
Pct.6 se refera la formula de preț, care prevede ca in Trimestrul IV si I al anului calendaristic (octombrie -martie) se achita 30% din pretul spot de la bursa TTF, Olanda si 70% prețul este fix corelat la produsele petroliere. In Trimestrul 2 si 3 formula de pre teste inversa, adică 70% preț spot si 30% preț fix. Chiar daca vara consumul de gaze este mai mic, moldovenii plătesc un pret mai mare decât cel din iarna, deoarece cotațiile la bursa au ajuns la peste 1900$/1000 m3.
Astfel, Moldovagaz merge in fiecare luna la ANRE pentru a solicita majorarea de tarif, ultimul fiind propus la un nivel de 29,48 MDL/ m3, iar ANRE are proiectul de decizie la nivel de 22,26 lei. Șeful de la Moldovagas argumentează ca aceste preturi pentru achizitia gazelor in iulie la nivel de 990$/1000m3 si in august va fi 1460$/1000m3 trebuie sa fie transpuse in tarif către consumatori. Conform comunicatului de presa al Moldovagaz reiese ca moldovenii săraci dar disciplinați (Consumatorii casnici, până la data de 30 iunie 2022, au plătit 98% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,6%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.).
Este trist, ca Moldova plătește un preț pentru gaze de 8 ori mai mare decât alte tari din Europa, fiind cea mai săraca tara cu venituri la limita pragului de sărăcie de 2200 lei/ luna (circa 40% din populație.
Singura soluție este ca Guvernul să renegocieze acest contract de livrare a gazelor cu Gazpromul pentru a fixa un preț clar corelat la coșul produselor petroliere, dar și la puterea de cumpărare a moldovenilor, de altfel riscăm să asistăm la un colaps financiar a întregii țări”, a conchis Durleșteanu.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata