„e-Dosar”. Ministerul Afacerilor Interne vrea un sistem informațional care să conțină date unificate despre procesul penal și contravențional

Ministerul Afacerilor Interne inițiază procesul de elaborare a proiectului de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informatic ”e-Dosar” și a Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Sistemului informatic ”e-Dosar”.

Scopul proiectului este standardizarea și digitalizarea desfăşurării procesului penal şi contravențional pentru asigurarea evidenței unificate la nivel de țară a datelor aferente și urmăririi executării măsurilor şi/sau sancțiunilor aplicate.

De asemenea, se dorește pptimizarea și creșterea eficienței și eficacității procesului de documentare și gestionare a dosarelor penale şi contravenționale, prin utilizarea documentelor electronice, transmite bizlaw.

Autoritățile susțin că astfel, se va asigura îmbunătățirea acurateței și preciziei acțiunilor procesuale în cadrul procesului penal, precum şi la constatarea, documentarea și examinarea contravențiilor prin reducerea erorilor umane, ambiguităților și a posibilității de manipulare a datelor în procesul de gestionare a cauzelor penale şi contravenționale.

Totodată se va îmbunătăți comunicarea între diferitele autorități implicate atât în cadrul procesului penal, cât şi în cadrul soluţionării cauzelor contravenționale.

În același timp se dorește creșterea gradului de transparență în procesul de gestionare a cauzelor penale şi contravenționale, precum şi sporirea încrederii cetățenilor în capacitatea autorităților de a asigura respectarea legii și protejarea intereselor lor în cadrul procesului penal şi contravențional.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata