Eurodeputat: Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest fapt a fost anunțat de eurodeputatul român, Siegfried Mureșan, care a mai adăugat că plenul Parlamentului European a votat astăzi o rezoluție, în care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalului anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.

Potrivit lui, Rezoluția a fost adoptată cu largă majoritate, 555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri. Acest lucru arată că integrarea europeană a Republicii Moldova se bucură de sprijinul europarlamentarilor din toate colțurile Europei și din toate grupurile politice proeuropene, a menționat europarlamentarul.

„Aderarea la Uniunea Europeană este lucrul pe care și-l doresc cetățenii Republicii Moldova și este un lucru pentru care autoritățile de la Chișinău au muncit foarte mult în ultimul an, realizând progrese importante în direcția reformelor necesare integrării europene. Federația Rusă dorește să împiedice acest lucru și tocmai de aceea încearcă prin toate mijloacele să destabilizeze situația din țară și să frâneze parcursul european al Republicii Moldova”, mai menționează Mureșan.

Astfel, Parlamentul European cere Comisiei Europene să vireze Republicii Moldova cât mai repede restul fondurilor din asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro adoptată în 2022, precum și sprijinul bugetar de 105 milioane de euro anunțat de Comisia Europeană în noiembrie 2022.

„Pentru a crește sprijinul pentru Moldova, mai solicităm întărirea Hub-ului de Securitate al Uniunii Europene din Moldova, inclusiv prin creșterea alocărilor financiare pentru acest hub, precum și crearea unui regim de sancțiuni împotriva oligarhilor care, alături de Federația Rusă, vor să destabilizeze Republica Moldova”, mai precizează eurodeputatul.

Totodată, Legislativul european mai solicită liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unica a UE.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata