Executivul a dat aviz pozitiv proiectului legii privind activitatea meteorologică și hidrologică

Proiectul legii privind activitatea meteorologică și hidrologică a fost avizat pozitiv de Cabinetul de Miniștri. Proiectul reglementează instituirea unui mecanism de înregistrare a datelor provenite de la alți producători de date, decât Serviciul Hidrometeorologic de Stat, ce vor putea fi accesate de doritori. Scopul proiectului de lege este de a institui un cadru juridic privind activitatea meteorologică și hidrologică, necesar dezvoltării social-economice durabile a țării, precum și prevenirii și minimizării impactului fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase asupra vieții umane, proprietății și securității statului, transmite Ministerul Mediului.

„În vederea garantării veridicității datelor și informațiilor meteorologice și hidrologice diseminate de către alți producători de date decât Autoritatea competentă în domeniul meteorologic și hidrologic – Serviciul Hidrometeorologic de Stat, proiectul de lege prevede instituirea unui mecanism de înregistrare a tuturor producătorilor de date în Registrul producătorilor de date și informații meteorologice și hidrologice.

Acest instrument va facilita  crearea unei hărți digitalizate a stațiilor/posturilor deținute și tipul de observații efectuate, care va putea fi accesată de orice persoană interesată în vederea alegerii libere a producătorului și solicitării datelor meteorologice și hidrologice specializate”, a precizat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Prin proiectul de lege se urmărește satisfacerea solicitărilor și necesităților utilizatorilor de date și informații meteorologice și hidrologice, înlăturarea lacunelor cadrului legal în domeniul activității meteorologice și hidrologice și asigurarea furnizării și răspândirii în spațiul public a datelor meteorologice și hidrologice fiabile și veridice.

Proiectul de lege reglementează, de asemenea, procedura de organizare a rețelei de observații meteorologice și hidrologice, precum și procedura de planificare și extindere a rețelei naționale meteorologice și hidrologice.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata