Expert: „Asistența din partea FMI este un semn al eșecurilor noastre. Să primești credite e ca și cum ai ajunge la reanimare”

Economistul Viorel Gîrbu crede că autoritățile moldovene ar trebui să mizeze mai puțin pe contractarea creditelor străine, notează IPN. În schimb, o reformă fiscală ar putea fi o soluție pentru generarea resurselor proprii. Declarațiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la postul nostru de televiziune.

După ce partidul de guvernare a anunțat că prioritatea noului Executiv va fi negocierea unui nou acord cu FMI, Viorel Gîrbu spune că documentul n-ar trebui negociat prin cedări excesive.

(Viorel Gîrbu, economist)

E regretabil că elita politică pune un accent atât de mare pe creditele și granturile oferite în condiții concesionale Republicii Moldova. Cu cât există mai multe credite și granturi, cu atât partenerii ne apreciază ca fiind foarte slabi. Să primești credite e ca și cum ai ajunge la reanimare, nu trebuie să te bucuri atât de tare. Asistența din partea FMI este un semn al rateurilor noastre.”

Potrivit expertului, pentru a pune bazele unei economii temeinice, autoritățile ar trebui să înceapă cu o amplă reformă fiscală.

 (Viorel Gîrbu, economist)

„Guvernul poate nu cunoaște sau nu dorește să impoziteze cele mai mari fluxuri financiare. Cea mai mare povară trebuie să fie pusă pe umerii celor mai puternici. În Republica Moldova, acest lucru nu se întâmplă. Prima dimensiune este politica fiscală, iar cealaltă – remitențele venite de peste hotare”.

De asemenea, economistul crede că e incorect să așteptăm rezultate imediate de la noul Executiv, în condițiile în care acesta va avea nevoie de câteva luni pentru a se familiariza cu noile sarcini. Mai ales că, odată cu demisia miniștrilor, pleacă și secretarii de stat, care ar trebui să asigure continuitatea proceselor din Guvern.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata