Expert economic: Inflația în Moldova va continua să scadă în următoarele luni, însă aceasta nu înseamnă scădere de prețuri

Prețurile în Moldova continuă să crească, însă într-un ritm mult mai lent. Dezvăluirile în acest sens au fost făcute de expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, inflația în Republica Moldova scade deja a doua lună consecutiv și va continua să scadă în următoarele luni destul de puternic, însă aceasta nu ar înseamna și scădere de prețuri.

„Astfel în decembrie prețurile au crescut cu 0,8%, semnificativ, însă de două ori mai lent decât creșterea din decembrie 2022, când prețurile s-au majorat cu 1,7%. Drept consecință, acum situația cu creșterea prețurilor este mai bună decât anul trecut, fapt ce mișcă inflația în jos”, a relatat expertul.
În același timp, acesta prognozează că în următoarele 4 luni va fi înregistrată cea mai puternică scădere a inflației cu până la 10%.
„Altfel spus inflația anuală în luna aprilie cel mai probabil va fi în jur de 20% și va continua să scadă mai departe. Toate acestea deoarece anul trecut în primele 4 luni ale anului am avut cele mai puternice creșteri de prețuri, iar acum lipsesc careva factori majori de creștere a prețurilor”, subliniază expertul economic.
Pentru anul 2023, acesta anticipează că factorul de bază care va mișca inflația în jos va fi sectorul energetic.
„El ne-a creat cele mai mari probleme în 2021/22, iar acum toate șocurile energetice cel mai probabil deja sunt depășite. Aici nu trebuie de uitat și de produsele alimentare, care au înregistrat creșteri record atât pe plan internațional cât și-n Moldova. Șocul creșterii de prețuri la produsele alimentare la fel a fost absorbit de economia mondială și cea națională. În consecință, creșterea prețurilor la produsele alimentare în 2023 va fi de minim 2-3 ori mai mici decât în 2021/22.
Deci în 2023 vom avea creștere de prețuri, însă ele vor fi de 2-3 ori mai mici decât în 2022, cea ce înseamnă că inflația anuală va tinde spre 10%. E mult, dar incomparabil cu 30,2% din acest an”, a conchis Veaceslav Ioniță.
Sursa: Facebook/Veaceslav Ioniță
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata