Expert: „În fiecare an, 4500 de tineri din categoria universitară pleacă din țară. În următorii ani, universitățile nu vor avea studenți”

În ultimii ani, învățământul superior din Republica Moldova este grav afectat. Cel mai mare număr de studenți din istoria țării a fost înregistrat în anii 2006-2007, când în universități învățau 128 000 de tineri, după care, numărul acestora a scăzut dramatic, până la 56 000, în 2019, spune expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.

 (Veaceslav Ioniță, expert în politici economice)

 „În anul 2019, noi am ajuns la 56 000 de studenți, peste două ori sau dacă ne uităm atent avem peste 72 000 de studenți, decât în anii precedenți. Iar acum, în ultimii doi ani, înregistrăm o creștere a numărului de studenți. Nu este foarte mare, comparativ cu scăderea dramatică prin care am trecut noi. Dar totuși, ce s-a întâmplat în Republica Moldova, că în prezent avem 59600 sau cu 3000 mai mulți studenți, mai mulți decât am avut acum doi ani.”

 Potrivit expertului, un factor care a contribuit la majorarea numărului de studenți este faptul că, în ultimii doi ani, la studii universitare au mers cu 3600 de tineri mai mulți. Din cauza pandemiei, mai mult de o mie de tineri nu au reușit să meargă la studii peste hotare și au ales să învețe acasă.

 (Veaceslav Ioniță, expert în politici economice)

 „Omul oricum vrea să plece, să mă tem că dacă se vor deschide hotare și dacă se va termina pandemia, foarte mulți tineri vor vrea să plece. De aceea, acest factor pozitiv este de scurtă durată. De aceea, acest factor este anul acesta și poate anul viitor. ”

 Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în fiecare an, 4500 de tineri din categoria universitară pleacă din țară. În următorii ani, universitățile nu vor avea  studenți, iar economia moldovenească va duce lipsă de specialiști calificați.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata