Expert: În prezent 30% din toate plățile, moldovenii le fac cu cardul bancar

Cardurile bancare au devenit ceva obișnuit pentru moldoveni. În ultimele 12 luni, moldovenii au achitat cu cardul procurări de bunuri și servicii în valoare de 56,6 miliarde de lei. În prezent 30% din toate plățile sunt efectuate cu cardul bancar. Estimările sunt prezentate de economistul Viaceslav Ioniță pe bloggul său, transmite IPN. 

„În această perioadă veniturile noastre au fost puțin peste 200 de miliarde de lei, iar cheltuielile le estimez la 190 de miliarde de lei. Respectiv, din totalul plăților efectuate, 57 de miliarde de lei sau 30% au fost efectuate cu cardul bancar, iar restul de 133 de miliarde de lei în numerar”, precizează Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, ponderea achitărilor cu cardul a crescut de două ori doar în ultimii doi ani. Dacă în 2020, moldovenii achitau cu cardul doar 15% din procurări, acum această proporție ajunge la 30%. În 2010, cu cardul bancar se achitau mai puțin de 2% din toate cumpărăturile.

40,9 miliarde de lei sunt achitări cu cardurile emise în Moldova. Aici se mai adaugă 2,8 miliarde de lei achitări cu carduri străine realizate de moldoveni aici, în țară. „De regulă, acestea sunt carduri străine deținute de-ai noștri peste hotare, dar pe care ei le-au transmis la rude aici, acasă”, menționează expertul.

În ultimele 12 luni, peste hotarele țării moldovenii au achitat cu cardul achiziții în valoare de 13 miliarde de lei. Din aceasta sumă, aproximativ 8,2 miliarde de lei le revin procurărilor de bunuri și servicii online. Restul de 4,8 miliarde de lei sunt cheltuielile efectuate peste hotare în timpul călătoriilor de afaceri sau de odihnă.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata