Exporturile moldovenești, afectate grav de COVID

Pandemia de COVID-19 a afectat negativ inclusiv schimburile comerciale ale Moldovei, notează Biroul Național de Statistică, potrivit căruia în luna mai 2020, exporturile s-au cifrat la 155,7 milioane de dolari sau cu 26% mai puțin comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor prezentate, volumul total al exporturilor de mărfuri în primele cinci luni ale lui 2020 au însumat 980,6 milioane de dolari, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din 2019 cu 15,4%.

Astfel, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au totalizat 618,3 milioane de dolari, deținând o cotă de 63,0% din totalul schimburilor comerciale pe care le-a efectuat Moldova. Aici trebuie de precizat că principalele țări de destinație a produselor și mărfurilor autohtone pentru ianuarie – mai curent au fost România, care continuă să conducă acest clasament, fiind urmată de Rusia, Germania, Italia, Turcia și Polonia.

În același timp, exporturile de mărfuri în țările CSI au o pondere de 16,5%, cifră care s-a micșorat cu 5,1%, comparativ cu aceiași perioadă din 2019.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata