După Finlanda, Suedia intenționează și ea să intre în rândurile NATO. Acest lucru a devenit cunoscut din declarația Partidului Social Democrat al țării, aflat la guvernare. În același timp, dacă cererea va fi aprobată, regatul intenționează să refuze dislocarea bazelor militare și a armelor nucleare pe teritoriul său.
Potrivit prim-ministrului, neaderarea la NATO va pune Suedia într-o poziție vulnerabilă.
(Magdalena Andersson, prim-ministru al Suediei)
„Politica noastră de 200 de ani de nealiniere militară a servit bine Suediei, dar întrebarea este dacă neutralitatea militară ne poate fi de folos în viitor. Invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei nu este doar ilegală și nejustificată, ci și subminează ordinea europeană de securitate pe care Suedia își construiește securitatea”.
Anterior, președintele Finlandei a mai subliniat că evenimentele din Ucraina i-au îndemnat la această decizie și a asigurat că alegerea țării sale nu a fost îndreptată împotriva nimănui.
(Sauli Niinistö, Președintele Finlandei)
„Astăzi este o zi istorică. Finlanda își va maximiza securitatea. Și nu depinde de nimeni”.
În același timp, această „decizie istorică” a fost percepută în mod ambiguu în societatea finlandeză.
„Sunt foarte fericit. A fost un vis de lungă durată atât al meu, cât și al întregii Finlande, să adere la NATO.
„Nu cred că Rusia ne va ataca, dar avem o graniță lungă cu ea. Așa că prefer să fac afaceri cu Rusia și să fiu prieteni, să rămân neutru, în loc să trezesc fiara, așa cum se spune”.
NATO promite o primire călduroasă ambelor țări. Cu toate acestea, chiar și procesul accelerat de aplicare poate dura câteva luni, deoarece acordurile de membru trebuie să fie aprobate la nivel național de toți cei 30 de Aliați NATO.