Fără festivități de Ziua Independenței și Ziua Limbii Române

Anul acesta nu vom sărbători Ziua Independenței și Ziua Limbii, două dintre cele mai marcante evenimente ale Moldovei, așa cum ne-am obișnuit să o facem până acum. Motivul este starea de urgență în sănătate publică, prelungită acum câteva zile până cel puțin pe 31 august, ca urmare a numărului mare de cazuri de contaminare cu virusul Covid-19. Anunțul a fost făcut de către premierul Chicu, după ședința comună cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.

„Anul acesta nu vom putea desfășura acele evenimente frumoase, cu prezența publicului. Vor fi mai multe evenimente culturale, dar televizate. Din păcate, nu putem organiza evenimente cu prezența oamenilor. Aceasta se referă și la Premiul Național. Va fi o ceremonie foarte restrânsă în cadrul căreia vor fi premiați câștigătorii din acest an”.

Așadar, nici parada de 9 mai, despre care președintele Igor Dodon vorbea că ar putea fi organizată la 24 august, nu va mai avea loc.

De la 1 septembrie, școlile și grădinițele din capitală ar putea fi redeschise, însă vor lucra într-un regim special, a reiterat premierul.

„Noi sperăm ca de la 1 septembrie să redeschidem grădinițele și școlile în baza unor instrucțiuni clare”.

Deși, săptămâna trecută, Ion Chicu declara că renunțarea la cele 14 zile de carantină pentru cei care se întorc de peste hotare ar putea fi revizuită după prima săptămână a lui august, acum, acesta se arată tot mai sceptic.

„Am remarcat că nici obligativitatea regimului de autoizolare pentru cetățenii noștri care revin de peste hotare nu poate fi anulată. Deci, va trebui și-n continuare să menținem acest regim, mai ales dacă luăm în considerare țările în care avem cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova”.

Șeful Guvernului a mai remarcat că, pentru prima dată în ultima lună, săptămâna trecută s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri noi de infecții COVID-19, iar unele restricții ar putea rămâne în vigoare încă pentru mult timp sau, mai mult de-atât, ar putea fi reintroduse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata