Fără suprize. Starea de urgență, prelungită cu încă o lună

Starea de urgență a fost prelungită cu 30 de zile, începând cu data de 1 decembrie. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 60 de deputați. Opoziția a cerut excluderea acestui proiect de lege de pe ordinea de zi și, în semn de protest, a părăsit plenul Parlamentului.

Propunerea de prelungire a stării de urgență aparține Guvernului. Potrivit notei informative a inițiativei legislative, acest lucru este determinat de o dinamică nefastă a securității regionale din ultimele luni, de multiplelele incertitudini privind evoluțiile ulterioare ale războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, ceea ce păstrează riscuri înalte de securitate care pot afecta și Republica Moldova

(Adrian Efros, ministrul de Interne)

„Autoritățile naționale, în continuare, trebuie să ia în calcul orice scenario în legătură cu evoluția acțiunilor militare, implicarea factorului extern, precum și potențialele consecințe ale acestora Republici Moldova. Potrivit informațiilor furnizate de către serviciile abilitate ale țării, există probabilitatea înaltă ca, pe parcursul sezonului rece, să se intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, inclusiv cu drone. Efectele acestora ar putea afecta livrările de energie în Republica Moldova”.

Pe 21 septembrie, deputații au votat ultima dată pentru prelungirea stării de urgență. În această perioadă, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova.

Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie, 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, de atunci fiind prelungită periodic.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata