Fermierii, sufocați de promisiunile autorităților, anunță că vor ieși la proteste cu tehnica agricolă

Federația națională a Fermierilor și Asociația Forța Fermierilor anunță că cele două organizații au decis stabilirea pentru data de 20 septembrie, orele 10.00, desfășurarea unui protest economic și pașnic în mai multe raioane cu tehnica agricolă. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe comună a consiliilor de administrare ale celor două organizații.

Potrivit unui comunicat remis presei de către ”Forța Fermierilor”, părțile implicate spun că nu vor accepta nicio încercare din partea unor partide sau „grupări politico-criminale să folosească acest protest în scopuri meschine politice”.

Agricultorii deja sunt sub presiunea enormă a creditorilor, în special a  băncilor și furnizorilor de inputuri, care încearcă să preia producția agricolă în contul datoriilor la prețuri mizere. Totodată, din septembrie, tradițional crește povară fiscală asupra agricultorilor. În aceste condiții, pentru foarte mulți fermieri mici și mijlocii, este extrem de greu de supraviețuit și de efectuat măcar la nivelul minimal lucrările agricole de toamnă. Se așteaptă falimentul masiv al producătorilor agricoli din sate și preluarea terenurilor de către agroholdinguri”, se arată în comunicat.

 

Agricultorii o acuză pe Natalia Gavrilița de faptul că evită orice dialog cu organizațiile fermierilor. Totodată, potrivit lor, promisiunile inițiale ale ministrului Agriculturii nu au fost realizate, discuția de două luni, pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat.

„Reiterăm că mai multe revendicări nu necesită alocări financiare din bugetul de stat”, spun fermierii.

În același timp, cele două asociații precizează că se arată deschise în continuare pentru dialog cu autoritățile și sunt dispuși pentru discuții în orice zi cu premierul sau cu președinte țării.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata