Fermierii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și restructura datoriile la bănci

Fermierii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și restructura datoriile la bănci. Se întâmplă după ce Guvernul a aprobat avizul la proiectul unei legi speciale pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă și a creditorilor acestora. În acest context, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a explicat mai detaliat măsurile prevăzute în proiect.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Prezenta lege se aplică debitorului care întrunește cumulativ următoarele condiții: a obținut credite/împrumuturi, bunuri în leasing sau inputuri utilizate pentru activități agricole în baza unor contracte încheiate începând cu data de 1 septembrie 2023 și până la data de 1 septembrie 2024, ale cărui culturi agricole au fost afectate, în proporție de cel puțin 60%, de seceta pedologică și atmosferică din anul 2024, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50% . Gradul de afectare a culturilor agricole se probează prin Actul de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole de situațiile excepționale cu caracter natural.”

În raport cu debitorii prevăzuți, se suspendă de drept, pe un termen de şase luni de la data intrării în vigoare a acestei legi, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor și creditelor, reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane și penalități, datorate de debitori în anul 2024 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, sub sancțiunea decăderii din drepturile prevăzute de aceasta, debitorul notifică creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și invocă incidența asupra sa. Notificarea se realizează prin intermediul unor mijloace de comunicare scrisă (în formă liberă), cu anexarea listei tuturor creditorilor vizați de lege și a datoriilor către fiecare din aceștia, precum și a actelor doveditoare a întrunirii cerințelor prevăzute.”

Proiectul de lege urmează să fie examinat  în Parlament şi va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În același timp, fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a declarat că documentul respectiv nu a fost deloc discutat cu reprezentanții agricultorilor și este unul discriminatoriu față de majoritatea fermierilor afectați de secetă. De asemenea, potrivit lui, conceptul este un fel de moratoriu scurt de achitare a datoriilor producătorilor agricoli afectați de secetă.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata