Fost consilier al președintelui american: „Transnistria este o invenție rusească”

Fostul consilier prezidențial al lui Donald Trump, John Bolton, propune dezghețarea conflictului transnistrean, pentru a limita influența Rusiei în zonă. Într-o analiză publicată pe Nationalreview.com, Bolton spune că noua conducere de la Chișinău, făcând aluzie la PAS și Maia Sandu, îi oferă ocazia Washingtonului să-și activizeze acțiunile.

„Republica Moldova, ascunsă între Ucraina și România, reprezintă un conflict înghețat, care se poate dezgheța în orice moment. Așa-numita Transnistrie este o invenție rusească, care există separat de Republica Moldova din cauza prezenței armatei ruse. În cazul în care comunitatea internațională ar atrage atenția la această anomalie, care s-a format după războiul rece, atunci Kremlinul s-ar fi speriat, iar noua conducere de la Chișinău acum îi oferă Washingtonului posibilitatea de a-și activiza influența” a menționat Bolton.

La rândul său, Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că „provocările cu care se confruntă țările din Vecinătatea Estică a UE afectează securitatea întregului spațiu al UE, NATO și OSCE, conflictele prelungite constituind principala sursă de risc și instabilitate din regiune”.

Astfel, acesta a menționează că pledează pentru o implicare sporită a Uniunii Europene în problematica conflictelor prelungite. Ministrul Aurescu a evidențiat că „persistența conflictelor creează diviziuni artificiale în societățile statelor afectate și împiedică derularea normală de către acestea a procesului de luare a deciziilor în diverse domenii strategice, constituind în același timp un teren fertil pentru corupție, criminalitate organizată și o sursă de instabilitate la nivelul politicii interne din țările respective”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata