FOTO/ Judecătorul Alexei Paniș s-a prezentat în fața Comisiei Pre-vetting într-o haină pe care a scris: CSM expirat = CSM capturat

Comisia Pre-Vetting l-a audiat joi pe Alexei Paniș, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. La audieri, aspirantul la un fotoliu în CSM a venit îmbrăcat într-o haină pe care scria „CSM expirat = CSM capturat”.

Candidatul Paniș a înaintat două cereri prin care a cerut recuzarea membrilor Comisiei, Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu. Ambele cereri au fost respinse, întrucât ceilalți membri ai Comisiei, care au examinat solicitările, au stabilit că situațiile invocate de candidat, în recuzări, nu conțin vreun conflict de interese și nu sunt de natură să afecteze obiectivitatea sau imparțialitatea Comisiei, scrie Anticoruptie.

Conform comunicatului Comisiei Pre-Vetting, membrii Comisiei au adresat candidatului mai multe întrebări pentru a clarifica anumite fapte ce țin de integritatea sa financiară și etică.

În particular, întrebările au vizat modalitatea prin care candidatul a dobândit mai multe bunuri imobile și mobile, din sursele de venit ale membrilor familiei, pentru care nu au fost prezentate documentele confirmative. Totodată, membrii Comisiei  s-au interesat despre sursa mai multor economii declarate și a unui împrumut în numerar, acordat candidatului de către un membru apropiat al familiei, precum și au solicitat explicații privind discrepanța dintre averea dobândită și cheltuielile avute în diferite perioade de timp.

Amintim că, magistratul Paniș este ultimul candidat din rândul judecătorilor la funcția de membru în CSM, audiat public de Comisie. Audierile au loc în contextul procesului de evaluare financiară și etică a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, în conformitate cu Legea nr. 26/2022. Acestea se desfășoară public, cu participarea reprezentanților societății civile, mass-media și publicului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata