FOTO/ Premieră pentru R. Moldova: Cercetătorii USM au depus probe de sol din șanțurile adiacente Valurilor lui Traian de Jos pentru fi supuse analizei în laboratoarele de cercetare din Viena

Dr. conf. univ., Sergiu Matveev și dr., Andrei Corobceanu au efectuat în perioada 16-20 octombrie, o vizită de documentare și cercetare la Universitatea Culturii Solurilor din Viena. În cadrul deplasării, cercetătorii Facultății de Istorie și Filosofie au depus probele de sol din șanțurile adiacente Valurilor lui Traian de Jos pentru a fi supuse analizei Luminescenței Stimulate Optic (OSL) în cadrul Institutului de Geologie Aplicată al Universității Culturii Solurilor din Viena (BOKU) de către dr. Christopher Luetghens pentru obținerea datării sitului arheologic respectiv.

Potrivit USM, utilizarea analizei OSL va fi realizată pentru prima dată pentru Republica Moldova și presupune folosirea electronilor prinși între benzile de valență și conducție în structura cristalină a anumitor minerale, în cazul nostru a particulelor de cuarț ale solului.

Menționăm că în primăvara anului 2022 în baza autorizației nr.ф 03/2022 pentru efectuarea cercetarilor arheologice de salvare eliberată pe 04.05.2022 de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova pe numele dr., conf.univ. Sergiu MATVEEV, echipa Universității de Stat din Moldova împreună cu colegii de la Agenția Națională Arheologică conduși de dr. Vlad VORNIC au efectuat săpături arheologice pe două sectoare ale Valului lui Traian de Sus și Valului lui Traian de Jos. Ca urmare a intervenției arheologice dr. Vitalie SOCHIRCĂ și dr. Tatiana NAGACEVSCHI au prelevat și efectuat analiza primară probelor de sol din șanțurile adiacente Valurilor lui Traian de Jos. Ținem să atenționăm că la moment există diferite opinii privind datarea Valurilor lui Traian care oscilează în limitele a peste 1000 de ani între secolele II-XII p.Chr.

Astfel, ca urmare a unui acord de colaborare între Facultatea de Istorie și Filosofie (USM) și Institutul de Arheologie Preistorică a Universității Libere din Berlin sub coordonarea prof. Michael Meyer probele de sol urmează a fi supuse Analizei OSL care va permite să micșorăm datarea respecivă în limitele a 200 de ani.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata