Franța explorează posibilitatea de a înăspri sancțiunile împotriva Rusiei. În Senatul Republicii a V-a a avut loc o conferință dedicată acestei probleme. Prim-vicepreședintele Comitetului pentru Integrare Europeană al Radei Supreme de la Kiev, Vadym Halaychuk, a fost invitat să vorbească cu parlamentarii. El a cerut o presiune sporită asupra Moscovei.
(Vadym Halaychuk, deputat ucrainean)
„În opinia noastră, este foarte important să înăsprim sancțiunile pentru a face clar tuturor că acum este singura modalitate de a forța agresorul să ia o poziție de negociere mai mult sau mai puțin acceptabilă. Un embargo energetic ar fi foarte dureros pentru el”.
La conferință au participat legislatori francezi, diplomați străini și experți în domeniul finanțelor. Printre propunerile discutate se numără inițiativa organizatorului audierilor, senatorea Natalie Goulet. Ea propune utilizarea proprietăților confiscate pentru a ajuta victimele războiului din Ucraina.
(Natalie Goulet, senatoare franceză)
„Comunitatea mondială, așa cum a făcut în cazurile Irakului și Siriei, de exemplu, va confisca activele înghețate, astfel încât acestea să poată fi apoi vândute pentru a alimenta fondul de recuperare. Aceste probleme trebuie rezolvate acum, pentru că nu există timp de pierdut. Va fi necesar să restabilim Ucraina foarte repede și să ajutăm victimele”.
O modalitate de a limita returnarea bunurilor înghețate către rușii apropiați de Putin, chiar și după ridicarea sancțiunilor, ar putea fi hotărârile judecătorești. Aceasta este opinia fondatorului organizației pentru drepturile omului Sherpa, William Bourdon, care a acționat ca avocat pentru Alexei Navalnîi. Potrivit acestuia, dosarele penale împotriva Rusiei ar fi suficiente pentru asta.
Potrivit Ministerului de Finanțe, Franța a înghețat fondurile Băncii Centrale a Rusiei în valoare de peste 20 de miliarde de euro, precum și activele persoanelor fizice pentru alte 800 de milioane. Acestea sunt în primul rând imobile, conturi bancare și iahturi.