Furculiță: „Am impresia că subiectul „furtului miliardului” a rămas doar pe agenda PSRM”

Corneliu Furculita, liderul fracțiunii socialiste din parlament, consideră că discuțiile despre furtul de bănci și restituirea fondurilor furate au rămas doar pe agenda PSRM, iar restul formațiunilor politice care concurează pentru locuri parlamentare au uitat de această problemă, scrie NTV Moldova.

 

Deputatul a numit „ciudată” tăcerea PAS pe această temă. Potrivit socialistului, acest lucru se datorează faptului că mulți reprezentanți ai acestui partid, inclusiv actualul președinte al țării, se simt inconfortabili, având în vedere rolul lor în procesele care au condus la răpirea unui miliard.

 

– Cazul furtului unui miliard a rămas doar pe agenda PSRM, nu prea auzim discuția despre această problemă de la alte partide. Concluzionăm că forțele care participă la lupta politică, așa cum se spune, au un stigmat în această problemă. La urma urmei, mulți reprezentanți ai PAS cu șansa de a intra în parlament erau la putere atunci când au fost alocate aceste împrumuturi, care apoi au plecat în străinătate. Este clar, este dovedit. Din acest motiv, problema nu este pusă în prim plan și utilizează un slogan electoral generalizat – lupta împotriva corupției. Lupta împotriva corupției este specifică, există organisme relevante care pot conduce această luptă, a spus Furculița.

 

El a menționat că furtul bancar nu a avut loc într-o singură zi, a fost precedat de o perioadă pregătitoare.

 

– Credem că din 2013 am schimbat legislația pentru a o face posibilă. Chiar în ajunul zilei alegerilor din 2014, a avut loc o ședință de guvern, la care au votat alocarea de bani și garanții pentru bănci. În 2015 a urmat cea de-a doua etapă a alocării fondurilor, pe care experții au spus-o în mod clar – nu au fost luate măsurile necesare, deoarece sistemul financiar este internațional, nici un dolar nu poate părăsi Moldova, astfel încât să nu știe despre asta, a explicat Furculita .

 

Deputatul a spus că toți participanții la această infracțiune sunt deja cunoscuți.

 

– Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Moldova, inclusiv din Statele Unite. Întrebarea este: de ce nu a fost extrădat? (…) Un alt participant printre organizatori este Vlad Filat. El este aici la fața locului, știe totul. Un alt participant a fost atunci premierul Iurie Leancă. Există și guvernatorul Băncii Naționale de atunci, care avea două mașini oficiale, procurorul general de atunci …, a spus Furculita.

 

El a reamintit că PSRM a dat alarma în 2014 și a organizat mitinguri pentru a protesta împotriva jafului din întreaga țară.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata