Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a spus că există diferențe semnificative între gestionarea crizei COVID-19 de către guvernul pe care îl conduce și cabinetul anterior.
La întrebarea că există opinii care, din păcate, s-au schimbat puțin în acest sens, șeful Cabinetului a remarcat:
„Regret această percepție. Primul punct de principiu este că, după discuțiile cu părțile interesate, asociații de afaceri și alte organizații din septembrie 2021, am adoptat un cadru previzibil pentru măsurile de protecție bazat pe frecvența infecțiilor și nivelurile de alertă, cu un sistem dezvoltat, unde în fiecare luni Agenția Națională de Sănătate Publică raportează care este gradul de pericol pentru localitate, iar ulterior, Comisia Teritorială, pe baza acestor cifre și analize, aplică măsurile de protecție stabilite de CNSP.
A funcționat în al patrulea val, iar rata noastră de infectare a fost mai mică decât în România și Ucraina.
Mai mult, am dezvoltat mecanisme serioase de compensare. Din octombrie 2021 avem această aplicație de citire a codurilor QR, certificat de vaccinare verde UE, două zile libere finanțate de guvern pentru fiecare doză de vaccin.
Acum copiii trec la învățământului online, dar de la sfârșitul anului trecut avem un mecanism de compensare pentru părinții care stau acasă cu copiii lor. Cu acordul angajatorului, unul dintre părinți își poate lua concediu și i se va plăti o anumită indemnizație.
În plus, avem compensații de șomaj tehnic și compensații de reducere a angajaților pentru a păstra locurile de muncă. Astfel, statul merge să subvenționeze salariile lucrătorilor care nu pot lucra din cauza măsurilor de protecție. Aceste mecanisme au fost folosite în alte țări și nu au fost folosite la noi în 2020”, a subliniat premierul Gavrilița.