Google testează un instrument de inteligenţă artificială pentru scrierea articolelor de presă

Google dezvoltă un nou instrument de inteligenţă artificială (IA) pentru a-i ajuta pe jurnalişti în scrierea articolelor, în parteneriat cu mai multe nume mari din presă, a confirmat joi gigantul internetului, potrivit Agerpres.

New York Times a dezvăluit recent informaţia, precizând că face parte din mass-media implicate, alături de Washington Post, Wall Street Journal şi de alte companii.

„Suntem într-o fază de explorare a ideilor pentru a oferi instrumente de inteligenţă artificială care să-i ajute pe jurnalişti în munca lor”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.

„Aceste instrumente nu sunt concepute pentru – şi nu pot – înlocui rolul esenţial jucat de jurnalişti în colectarea şi verificarea informaţiilor şi în redactarea articolelor”, a adăugat acesta.

Ideea este de a concepe funcţii de asistenţă la scriere similare celor din Gmail sau Google Docs, însă specifice pentru jurnalişti, cum ar fi propunerea de diferite titluri sau stiluri de scriere.

Potrivit New York Times, directorii din domeniul mass-media au descris proiectul Google, denumit la nivel intern „Genesis”, drept „perturbant”.

OpenAI, start-up-ul californian care a creat ChatGPT, a semnat, de asemenea, recent acorduri cu organizaţii media.

Compania avidă de date, necesare pentru a-şi antrena modelele lingvistice, a obţinut, printre altele, permisiunea de a utiliza arhivele agenţiei americane de presă Associated Press (AP) începând din 1985.

În schimb, AP va avea acces la „tehnologia OpenAI şi la expertiza sa”, au detaliat cele două companii într-un comunicat săptămâna trecută.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata