GRAFIC/ Republica Moldova ar continua să domine TOP-ul european cu cea mai mare inflație. Dodon: „Unica soluție – demisia în corpore a actualei guvernări”

Republica Moldova ar continua să domine TOP-ul european cu cea mai mare inflație. Acest fapt a fost relatat de către ex-Președintele țării, Igor Dodon, care precizează că în luna septembrie, rata inflației ar fi ajuns la 33,97%.

Potrivit lui, inflația va continua să fie alimentată și-n octombrie de creșterea prețurilor la gaz, agentului termic centralizat și energia electrică.

„În același timp, salariul mediu pe economie în acest an are o creștere mică, sub rata inflației, fapt ce duce la scăderea puterii de cumpărare a populației comparativ cu anul trecut. Conform estimărilor noastre, puterea de cumpărare a populației în acest an va fi mai mică cu cel puțin 16% comparativ cu anul trecut. Această scădere este cea mai mare de la 1994 încoace. Chiar și-n criza din anii 1998-1999, puterea de cumpărare a populației nu s-a redus atât de drastic”, a scris Igor Dodon.

Totodată, acesta prognozează că cel mai greu le va fi bugetarilor, odată ce în acest an vor beneficia de cea mai mică majorare de salariu de doar 5,5%.

„Astfel, la bugetari puterea de cumpărare în acest an scade cu 27%. Altfel spus, în acest an pe un salariu mediu ei își pot permite să cumpere cu 27% mai puține bunuri decât anul trecut. În condițiile când veniturile populației nu permit să procure nici cel puțin la nivelul anului trecut, unica soluție pentru oameni rămân împrumuturile, cu ajutorul cărora să poată trece de iarnă. Însă și aici guvernarea și-a arătat pe deplin incompetența. Astfel din iulie s-au înăsprit nejustificat condițiile de creditare, iar împreună cu majorarea ratei de bază, procesul de creditare a persoanelor fizice practic s-a stopat. În condiții de criză, lipsă de venituri, nemajorări de salarii în sectorul bugetar, guvernarea a decis practic interzicerea creditării populației”, a adăugat Dodon.

De asemenea, el se arată convins că peste 600 mii de familii din Moldova nu ar avea nicio idee cum vor scăpa în această iarnă de îngheț.

„La fel de grav e faptul că nici guvernarea nu are nicio idee ce să facă. Iar tot ce au întreprins ei până acum doar a îngreunat și mai mult situația financiară a populației. Inflația în Moldova nu este un simplu indicator, el ilustrează incompetența și politica anti-socială a guvernării”, a mai menționat Igor Dodon.
În concluzie, Igor Dodon menționează că unica soluție pe care o vede el este demisia în corpore a actualei guvernări și organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare anticipate.
Ar putea fi o imagine cu text care spune „TOP-20 țări europene cu cea mai mare rată a inflației (Septembrie 2022) MOLDOVA UKRAINE LITHUANIA ESTONIA 33.97 24.6 24.1 LATVIA MACEDONIA 22.2 18.7 BULGARIA BELARUS POLAND CZECH REPUBLIC BOSNIA AND HERZEGOVINA HUNGARY ROMANIA MONTENEGRO NETHERLANDS 16,8 15.6 15.32 15 14.5 14.07 13,7 13,2 13 12,3 SLOVAKIA RUSSIA SERBIA KOSOVO CROATIA 5 10 15 20 25 Sursă: Trading Economics, Inflation Rate Europe NOTĂ: din analiză este exclusă Turcia cu rata inflației anuală de 83,45% 30 35”
Sursa: Facebook/Igor Dodon
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata