Guvernul a dat undă verde pentru vânzarea terenului fostului stadion Republican către SUA

Terenul fostului Stadion Republican din Chișinău, cu o suprafața de peste cinci hectare, urmează să fie vândut Statelor Unite ale Americii. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern. Potrivit autorităților, pe acest teritoriu se va construi un nou sediu al ambasadei americane. Acesta va include oficii, spații rezidențiale, depozit, spații de recreere și pentru orice alt scop destinat sprijinirii activităților diplomatice. De asemenea, în spațiul public va fi amenajat și un parc, iar porțile istorice ale stadionului vor fi reabilitate.

ARTUR MIJA, secretarul general al Guvernului:

„Guvernul își propune să revitalizeze un cartier din capitală, care timp de aproape 17 ani a fost abandonat și inaccesibil pentru cetățeni. Prin semnarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA ne asigurăm că terenul de pe strada Tighina va fi valorificat. Reamintim că banii din vânzarea acestuia vor fi alocați pentru crearea Centrului de cultură și artă contemporană „Universul”, pentru reparația școlilor sportive din toată țara și pentru proiectarea viitorului stadion național.”

 Tratatul se încheie pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit de către părți cu perioade suplimentare de câte un an fiecare, maxim cinci ori. Se estimează că prețul de vânzare va fi de aproximativ 15 milioane de euro. Ambasada SUA caută un teren pentru sediu mai bine de 20 de ani. Prima discuție privind acest teren a avut loc în 2008, la scurt timp după demolarea, în 2007, a fostului stadion. Prima solicitare oficială a Ambasadei SUA de a obține acest teren a fost făcută în 2015 și, de atunci, reprezentanții misiunii diplomatice au discutat cu autoritățile de la Chișinău.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata