Guvernul bagă în insolvență Avia Invest

Guvernul începe procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Ion Chicu în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui Chicu, Avia Invest a intrat în incapacitate de plată, iar conturile au fost blocate. Statul declanșează în acest context procedura de insolvabilitate. Chicu mai spune că, potrivit contractului, dacă această companie intră în incapacitate de plată, concesionarea aeroportului va fi anulată și astfel aeroportul va reveni la stat.

„Iată, suntem în 18 mai, iar ei încă niciun bănuț nu au achitat din datoria respectivă. De aceea, statul va declanșa procedura de insolvabilitate față de acest agent economic. Or, statul nu are bani să achite pentru cei care veneau, în 2013, în mod fraudulos, chipurile, să investească”.

Compania „Avia Invest” reclamă presiuni și abuzuri mari din partea autorităților statului și amenință cu un proces costisitor la o curte internațională de arbitraj.

„Datoria reală a Avia Invest, pe care este gata s-o achite chiar și azi. Banii sunt pe conturi. Este vorba despre 22 de milioane de lei, bani pe care Avia Invest îi are. Poate să-i achite astăzi. Dar într-un mod foarte concertat, să spunem așa, acești bani sunt blocați”.

Compania „Avia Invest” a devenit concesionara Aeroportului Internațional Chișinău în vara anului 2013. Acordul de concesiune a fost încheiat pentru o perioadă de până la 49 de ani. În 2019, singurul aeroport internațional din țară a fost zguduit de mai multe schimbări, odată cu schimbarea guvernărilor. La sfârșitul lui 2019, după doar câteva luni, Nathaniel Rotschild anunța că renunța la 95% din acțiunile Avia Invest. Imediat după, cel care avea să preia compania a fost miliardarul rus Andrei Goncearenko, care anunța investiții de 200 de milioane de euro și achitarea datoriilor. Promisiunile n-au ținut prea mult, așa că și Goncereanko a anunțat că renunță la afacere, dând vina pe intenția autorităților de a construi în două aeroporturi – unul la nord și altul la sud.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata