Guvernul Gavrilița va da aviz pozitiv majorării vârstei de pensionare

Guvernul de la Chișinău, condus de premierul Natalia Gavrilița, va da aviz pozitiv proiectului elaborat de Partidul Acțiune și Solidaritate privind majorarea vârstei de pensionare. Despre acest lucru a anunțat ministrul Muncii, Marcel Spatari, în cadrul unei emisiuni de la TVR, unde a mai spus că proiectul, prin care este modificată vechea lege PSRM – ȘOR, de revenire la vârsta standard de pensionare, vine să restabilească un echilibru în sistemul de pensii.

(Marcel Spatari, ministrul Muncii)

„Pentru bărbați, astăzi, vârsta de pensionare este 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 34 de ani. Deci, aceștia sunt parametrii pentru bărbați. Iar pentru femei, de la 1 ianuarie 2022, vârsta urmează să fie 59 de ani și șase luni. Astăzi este de 59. Crește cu șase luni la fiecare șase luni. Acesta este graficul actual. Până în 2028 se va ajunge la 63 de ani”.

Totodata, mai zice Spătari, acest proiect va susține echilibru în sistemul de pensii, iar statul va putea oferi pensii mai mari actualilor pensionari.

 (Marcel Spatari, ministrul Muncii)

„Economia arată că mulți pensionari, după vârsta de 63 de ani, continuă să muncească. Vă dați seama că este vorba de cost foarte mare. Și atunci când reduce vârsta de pensionare semnificativ înseamnă că trebuie să crești bugetul Asigurărilor Sociale de stat cu circa 1.6 miliarde de lei. Acestea erau previziunile de la Casa Asigurărilor Sociale”.

Amintim că, la sfârșitul lui 2020, coaliția de atunci PSRM – Șor a aprobat un proiect de anulare a legii ce viza majorarea vârstei de pensionare. Potrivit documentului aprobat de fosta majoritate parlamentară, de la 1 ianuarie, 2022, urma să se revină la vârsta standard de pensionare, adică 57 de ani pentru femei și 62 – pentru bărbați.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata