Guvernul propune prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile

Cabinetul de miniștri a aprobat prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Proiectul a fost aprobat la ședința de miercuri, 22 noiembrie. Astfel, prim-ministrul Dorin Recean va merge în plenul Parlamentului pentru a cere deputaților să voteze pentru instituirea stării de urgență.

În proiect este indicat că dinamica situației de securitate regională din ultimele luni și incertitudinile privind evoluțiile ulterioare ale războiului dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei constituie circumstanțe ale păstrării riscurilor cu nivel înalt de impact care pot afecta și Republica Moldova.

„Este de așteptat ca, pe parcursul sezonului rece, cu o probabilitate înaltă, forțele armate ruse (FAR) să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, iar în acest moment este sesizată o tendință de intensificare a atacurilor FAR cu drone. Potențialele atacuri asupra infrastructurii energetice ar putea avea repercusiuni asupra livrărilor de energie electrică în Republica Moldova, în condițiile necesității utilizării rețelelor ucrainene pentru import de electricitate prin rețeaua ENTSO-E și infrastructura de la Cuciurgan. Intențiile de dezvoltare a agresiunii militare ruse în zona de sud a Ucrainei continuă să aibă consecințe și asupra securității naționale a Republicii Moldova și implică în continuare o atenție sporită din partea autorităților noastre naționale. În eventualitatea intensificării acțiunilor de luptă, este posibilă o reluare a fluxului de migranți din Ucraina, cu consecințele de rigoare”, se arată în proiect.

 

Solicitarea a fost motivată de ameninţările existente şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, gestionării fluxului de refugiaţi şi a contracarării altor riscuri de securitate.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata