Guvernul va crește valoarea compensației pentru căldură

Guvernul va majora cuantumul compensației pentru plata facturilor la căldură. Inițiativa va intra în vigoare în ianuarie. Acest lucru a fost anunțat astăzi, 18 ianuarie, la o conferință de presă a premierului Natalia Gavrilița.

Șeful Guvernului a menționat că autoritățile monitorizează îndeaproape criza gazelor și caută soluții pentru creșterea sprijinului acordat cetățenilor. În acest sens, s-a decis inițierea modificărilor în legislație și în buget în vederea creșterii compensațiilor acordate de stat consumatorilor de căldură.

„Mărim suma compensată de stat din facturile transportatorului de căldură. Dacă în noiembrie și decembrie am compensat 67% din creșterea tarifului, atunci începând de la factura din ianuarie, compensăm 80% din creșterea tarifului. În plus, am mărit suma acoperită de despăgubiri. Daca in noiembrie si decembrie compensam 1 gigacalorie, atunci incepand de la factura pentru ianuarie, compensam pana la 1,5 gigacalorii. Valoarea maximă a despăgubirilor acoperite de guvern pe factura de transport termic va crește de la 450 de lei pe lună la 815 de lei pe lună”, a spus premierul.

Pentru a oferi compensații suplimentare pentru energia termică, guvernul va aloca 70 de milioane de lei de la buget.

Mai mult, guvernul a decis să simplifice procedura de evaluare a proprietății segmentelor vulnerabile ale populației pentru a permite cetățenilor să primească compensații pentru achiziționarea de lemn de foc și cărbune.

Compensațiile pentru plata facturilor la gaze naturale rămân aceleași cu cele aprobate în noiembrie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata