Igor Dodon amenință cu proteste. Îi vrea pe Chicu și Ceban uniți împotriva guvernării

Fostul președinte Igor Dodon spune că inflația record care se înregistrează în Republica Moldova este o dovadă a amatorismului actualei guvernări. Dodon spune că anularea TVA și a accizei la produsele petroliere pentru o perioadă determinată de timp, ar asigura o reducere a prețurilor la carburanți și o scădere în lanț a prețurilor la produse și servicii. Dodon spune că incompetența guvernării ar putea fi taxată de către cetățeni prin proteste în masă, organizate de liderii mai multor formațiuni politice, notează IPN.

Fostul președinte al Republicii Moldova sugerează guvernării să abroge legea privind piața produselor petroliere, care ar susține interesele economice ale marilor petroliști în detrimentul populației. Potrivit lui, o soluție pentru asigurarea unor prețuri rezonabile la produse și servicii ar fi reducerea accizei și cotei TVA la produsele petroliere, spune Igor Dodon.

„Inflația în Republica Moldova este de 27%, iar în Rusia și Ucraina de 16-17%. Creșterea prețurilor la resursele energetice va continua. Creșterea tuturor prețurilor are la bază tarifele la gaz, energie electrică, prețul la benzină și motorină. Eu i-am propus guvernării să anulăm acciza și TVA măcar pentru o perioadă limitată de timp la benzină și motorină. Asta va duce la reducerea prețurilor la carburanți cu 10-11 lei. Dacă astăzi va fi luată o astfel de decizie, săptămâna viitoare carburanții vor fi 20 de lei. Asta va influența prețul tuturor produselor. Însă guvernarea nu ia în considerare aceste propuneri”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Главный вопрос” de la NTV Moldova.

Dodon acuză guvernarea de subjugarea totală a justiției, de cenzurarea presei și de sărăcirea completă a populației. Fostul președinte spune că mai multe formațiuni politice ar fi gata să-și consolideze forțele pentru a organiza proteste anti-guvernamentale.

„Când va veni timpul, voi scoate oamenii la proteste. Noi știm cum să facem asta pentru că am organizat sute de acțiuni de protest. Protestele trebuie să fie organizate de toți, nu de fiecare partid separat. Trebuie să ne unificăm forțele toți cei care acum sunt împotriva guvernării. Cine e împotrivă? PSRM și PCRM, cu siguranță! Primarul Chișinăului e împotriva guvernării, vedem asta zilnic. Fostul premier Chicu, care critică foarte argumentat și competent, la fel. Forțele tuturor trebuie unificate”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit lui Igor Dodon, reluarea celebrului dosar al pretinsei sale mituiri de către fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc ar fi o încercare a guvernării de a distrage atenția opiniei publice de la criza economică și socială cu care se confruntă societatea.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata