Imagini cu ruși care ucid cu sânge rece nouă civili în Bucha. La locul crimei s-au găsit dovezi care arată cine erau soldații

Au fost făcute publice noi dovezi despre cum soldații ruși au executat bărbați civili la Bucha. În mai multe imagini surprinse de camerele de supraveghere se vede cum soldații amenință cu arma mai mulți bărbați pe care îi împușcă lângă un gard. Filmările au fost obținute de cotidianul american The New York Times, care a stat de vorbă și cu martori. 

Faptele s-au petrecut în 4 martie în orășelul de lângă Kiev, când trupele ruse ar fi ucis cel puțin opt bărbați ucraineni, aceasta fiind încă o potențială crimă de război.

„Ostaticii zac acolo, lângă gard”, spune cel care filmează unul dintre videoclipuri. El numără: „Unul, doi, trei, cu siguranță, patru, cinci, șase…” În total, nouă persoane sunt luate ostatici.

Un alt videoclip filmat cu o dronă în ziua următoare, în 5 martie, este prima dovadă vizuală care confirmă relatările martorilor oculari. În imagini se văd cadavrele care zăceau pe pământ lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska 144, în timp ce doi soldați ruși stăteau de pază lângă ele.

O fotografie cu cadavrele bărbaților executați, unii dintre ei cu mâinile legate, se număra printre imaginile care au fost în atenția întregii lumi la începutul lunii aprilie, după ce forțele ruse s-au retras din Bucha. Liderii ruși au negat în mod repetat faptele din Bucha și au descris imaginile drept false și provocatoare.

Dar o investigație de o săptămână de către The New York Times oferă noi dovezi – inclusiv cele trei videoclipuri – că parașutiștii ruși i-au adunat și i-au executat intenționat pe bărbații fotografiați în curte și că asta poate fi analiză drept crimă de război. Ministerele de Externe și Apărare ale Rusiei nu au răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la constatările NYT.

Jurnaliștii au căutat informații pe rețelele sociale pentru a găsi rapoarte despre persoane dispărute, au vorbit cu membrii familiilor victimelor și i-au identificat pe toți bărbații executați. Erau soți și tați, lucrători în magazine alimentare și fabrici care au trăit o viață civilă obișnuită înainte de război. Cei mai mulți s-au alăturat diferitelor forțe de apărare a țării în zilele de înainte de a fi uciși. Aproape toți locuiau la câțiva pași de curtea în care aveau să zacă mai târziu trupurile lor.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata