„Implementarea votului prin internet în Republica Moldova” – subiect de discuții între conducerea CEC cu studenții USM
Subiectul implementării votului prin internet în Republica Moldova a fost tema unui eveniment public, organizat, astăzi, de către Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC) și Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova (USM).
Prezentă la eveniment, Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a menționat că implementarea unor metode alternative de vot a devenit mai mult decât un obiectiv al autorității electorale, e o necesitate pentru întreaga societate. În ultimii ani, organizarea alegerilor a cunoscut o serie de modificări în scopul implementării tehnologiilor informaționale. Digitalizarea procesului electoral a început cu pași mai hotărâți din anul 2008, când a fost adoptată Legea privind Conceptul SIAS „Alegeri”, care prevedea crearea unui sistem informatic integrat pentru managementul alegerilor. Dacă în 2014 dezvoltarea SAIS „Alegeri” a început cu modulul Registrul de stat al alegătorilor, astăzi există deja 15 module, iar în perioada următoare, CEC preconizează lansarea unor noi funcționalități, inclusiv a modulului Votarea prin Internet.
Discuțiile au fost un bun prilej pentru familiarizarea studenților cu activitatea CEC și a Grupului interinstituțional de lucru pentru elaborarea și pilotarea Sistemului Informațional de Vot prin Internet, menită să identifice cele mai bune soluții pentru pilotarea acestei metode alternative de vot.
„Având Conceptul sistemului de vot prin internet, suntem la etapa elaborării caietului de sarcini pe care-l vom prezenta, în cadrul unui eveniment public, pe 3 martie curent. Ulterior, va fi contractată compania responsabilă de dezvoltarea softului”, a punctat Angelica Caraman.
Așa cum organizarea procesului electoral cu utilizarea votului prin internet depășește cadrul de responsabilitate exclusivă a Comisiei Electorale Centrale, Președinta CEC a punctat că implementarea acestei metode de vot va fi un efort comun al autorităților, orientat spre facilitarea exercitării dreptului la vot pentru toți cetățenii Republicii Moldova.