În doar câteva zile, peste 360.000 de oameni au fugit din Ucraina

UE va accepta refugiați ucraineni fără o cerere de azil și va pune la dispoziție fonduri țărilor aflate în prima linie a acestei crize. În timp ce zeci de mii de oameni fug de luptele din Ucraina, Comisia Europeană a avertizat că aceasta este „cea mai mare criză umanitară de pe continent din ultimii ani”. Aproximativ 360.000 de oameni au părăsit țara. 200.000 s-au îndreptat spre granița poloneză. Dar UE se pregătește pentru mult mai mult.

(Janez Lenarčič, comisar european)

„În ceea ce privește situația umanitară, numărul ucrainenilor strămutați este de așteptat să depășească 7 milioane de oameni, iar în cel mai rău caz, dacă acest război de agresiune va continua, aceștia se vor găsi în nevoie urgentă de asistență umanitară”.

Din acest motiv, Comisia Europeană sfătuiește cu fermitate statele membre să reducă birocrația pentru a salva cetățenii ucraineni care fug de război. De altfel, cele 27 de țări ale blocului au decis să accepte refugiați ucraineni fără a cere azil. Decizia a fost adoptată în unanimitate după o întâlnire a miniștrilor săi de interne.

Politica ușilor deschise va continua timp de trei ani. În plus, UE va ajuta punând fonduri la dispoziția țărilor aflate în prima linie a crizei refugiaților. Polonia, Ungaria, Slovacia și România și-au deschis deja granițele pentru a-i adăposti pe cei care încearcă să scape de bombardamente.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata