În Moldova, prețul benzinei este cel mai mare din grupul statelor CSI și la același nivel cu cel al Turciei

După scumpirile din ultima perioadă, prețul benzinei în Republica Moldova a ajuns să fie, de departe, cel mai ridicat printre state leCSI. Mai mult decât atât, diferența față de prețul din România este cea mai mică din istorie, notează Cotidianul.md.

Potrivit site-ului Autotraveler, care monitorizează prețurile la carburanți în Europa, cea mai ieftină benzină de pe continent se vinde în prezent în Rusia, acolo unde un litru costă 54 de eurocenți. În Belarus un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă 58 de eurocenți, iar Azerbaidjan, Armenia și Georgia, sub 65 de eurocenți.

Litrul de benzină în Republica Moldova este estimat pe acest site la 85 de eurocenți, peste Ucraina (80 de eurocenți) și practic la același nivel cu Turcia (87 de eurocenți).

Mai mult, diferența față de prețul din România este de doar 13 eurocenți, cel mai mic din istorie din punct de vedere procentual, în condițiile în care anii anteriori diferența era de aproximativ 20%.

În Republica Moldova, prima majorare semnifiactivă a prețului, în ultima perioadă, a survenit la 11 decembrie, când prețul unui litru de benzină Standard 95 a crescut de la 15,40 lei la 16,00 lei. De atunci, benzina s-a mai scumpit de încă 3 ori, ajungând astăzi să coste 18,3/litru. Astfel, în această perioadă, în Republica Moldova putem remarca o creștere cu 19% a prețului pentru un litru de benzină.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata