În primele cinci luni ale anului, pe conturile agricultorilor au fost debursate peste 600 milioane de lei

Conceptul de restructurare a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a fost prezentat de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Conceptul de restructurare complexă a AIPA a fost elaborat cu  scopul sporirii gradului de pregătire pentru aderarea la UE.

(Vladimir Bolea, vicepremier, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare)

„S-a finalizat primul proces de reorganizare și reformare. A fost creată direcția industrie alimentară, astăzi suntem în proces de selectare a candidaților la funcția de conducere în această direcție. Totodată, a fost creat serviciul de analiză a prețurilor și piețelor. Lucru care este extrem de important pentru creșterea potențialului economic al agriculturii din Moldova, mai ales în condițiile atât de grele cu o concurență puternică în regiunea bazinului Mării Negre.”

Restructurarea Agenției vizează dublarea numărului de angajați, crearea de subdiviziuni noi, optimizarea activităților de control și ajustarea structurii organizatorice pentru a corespunde unei Agenții de Plăți la standardele UE.

 (Diana Coșalîc, director adjunct AIPA)

„Depunem tot efortul ca în termeni proximi să realizăm angajamentele față de producătorii agricoli care au depus cereri în anul 2022. Astfel, în acești termeni proximi să achităm cererile care au rămas în proces de examinare în cadrul Agenției. Odată ce vom fi fortificați și va supări numărul de personal în cadrul Agenției, va fi posibilă diminuarea termenilor de examinare a dosarelor. Distribuirea programelor noi de subvenționare per subdiviziuni separate, va fi posibilă verificarea directă, transparentă, cu riscuri minime de fraude de corupție a dosarelor depuse de producătorii agricoli. De asemenea, ne propunem să digitalizăm procesele interne, inclusiv dezvoltarea platformei de depunere online a cererilor .”

Autoritățile au anunțat și când vor primi crescătorii de animale subvenții directe per litrul de lapte.

(Vladimir Bolea, vicepremier, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare)

„Conform noi legi numărul 71 de subvenționare care a fost votată în parlamentul Republicii Moldova, am prevăzut că când vor fi depuse pentru măsura motorină și subvenționarea litrului de lapte și per cap de animal, vor merge ultimele două luni ale anului 2022 și primele șase luni ale anului 2023. Pe această cale informez agricultorii să-și adune facturile, fiindcă la sfârșitul lunii iunie se va deschide măsura de subvenționare a accizei la motorină, inclusiv la litru de lapte și plățile  per cap de animal.”

În primele cinci luni ale anului, pe conturile agricultorilor au fost debursate peste 600 milioane de lei, ceea ce constituie aproximativ 40 la sută din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata