În următoarele zile, ar putea dispărea benzina și motorina din unele benzinării

În următoarele zile, ar putea dispărea benzina și motorina din unele benzinării. Avertizarea vine din partea deputatului PPDA, Alexandr Slusari, care acuză o nouă posibilă înțelegere de cartel a petroliștilor, care nu sunt mulțumiți de noul regulament de stabilire a prețurilor la combustibil.

Petroliștii nu sunt mulțumiți de marja comercială de 2,33 lei pentru fiecare litru de benzină și motorină, stabilită de ANRE. Este un adaos comercial după achitarea tuturor impozitelor și taxelor.
Drept urmare, marea majoritate a companiilor, pe fundalul unui guvern impotent și incompetent, a recurs la un șantaj la adresa agricultorilor. Sincron, în ajunul secerișului, au fost anulate reducerile la procurarea motorinei angro pentru producătorii agricoli mari. Unele entități, la înțelegere cu Dodon, încearcă să facă propaganda că de vină este Slusari, Platforma DA, Maia Sandu etc., care evident nu au nici o tangență cu stabilirea marjei comerciale.
Mai mult ca atât, este posibil ca în ajunul alegerilor sau în ziua votării unii petroliști, concertat, să renunțe la comercializarea combustibilului la benzinării, încercănd să influențeze rezultatele scrutinului.
În acest context, cer ca ANRE să facă publică marja comercială a companiilor petroliere în primul trimestru al anului 2021, până la aprobarea metodologiei noi și plafonarea prețurilor la pompă. Eu cunosc că acest adaos comercial, în baza rapoartelor prezentate de petroliști, a fost sub 2 lei și companiile activau bine mersi, fără nici un reproș. Dar vreau informația oficială de la ANRE.
La fel, solicit ca ANRE să publice informația privind numărul stațiilor de alimentare din Republica Moldova în comparație cu România și câte din ele sunt arendate de către companiile petroliere, privind plata medie pentru arendă și vânzările medii zilnic pentru fiecare stație. Vreau ca cetățenii să cunoască care este raționamentul că marea majoritate a companiilor petroliere nu construiesc benzenării proprii, dar sunt gata să achite 50 mii de dolari pentru chiria unei stații de alimentare. Oare nu este clar că se urmărea majorarea artificială a cheltuielilor companiilor pe hârtie, iar o bună parte din banii achitați pentru arendă se întoarceau înapoi?
Totodată, cer Consiliului Concurenței să se autosesizeze pe marginea acțiunilor acestui cartel politico-economic și în sfârșit să sancționeze cele 6 companii, care conform raportului Consiliului, în perioada 2019 – ianuarie 2021 au majorat de zece ori nejustificat prețurile la combustibil ca urmare a unor coordonări la telefon și discuții cu Plahotniuc și Dodon, a scris Slusari pe Facebook.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata